IMG_0432

Circa 30 de lucrători din sectorul economiei informale și întreprinzători care activează în raionul Sîngerei, au beneficiat la începutul săptămânii curente de consultații și informații cu privire la pericolele la care sunt expuse persoanele care activează în economia informală, oferite de Federația Sindicală „Moldova-business-sind”, cu suportul organizației „StreetNet International”.

La această activitate a participat Katerina Yarmolyuk-Kroeck, coordonator regional al organizației „StreetNet International”, care efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova. De asemenea, în calitate de formator, a fost prezentă Ana Moldovanu, consultant superior în cadrul Departamentului protecție social-economică al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Katerina Yarmolyuk-Kroeck, a comunicat despere programele organizației pe care o reprezintă, îndreptate împotriva combaterii economiei informale, situația la capitolul dat la nivel mondial, activitățile desfășurate în Republica Moldova în cooperare cu  Federația Sindicală „Moldova-business-sind”, importanța creării organizațiilor sindicale și aderării la sindicate.

La rândul său, Ana Moldovanu, consultant superior în cadrul Departamentului protecție social-economică al CNSM, a remarcat că în ţara noastră se atestă o tendință de reducere a numărului de persoane economic active, iar ponderea economiei informale este în continuare una ridicată. Totodată, ea a comunicat despre măsurile de combatere a muncii informale și de creștere a salariilor.

Potrivit Tamarei Bodnari, președinta Federației „Moldova-business-sind”, economia informală reprezintă o problemă care afectează grav economia națională. „Fenomenul dat favorizează apariția unor abuzuri din partea angajatorilor, sporește riscul pentru persoane de a fi concediate și a rămâne fără un loc de muncă. Acestea nu beneficiază de indemnizații de șomaj, asigurări sociale, suport din partea statului. Ne dorim ca acest fenomen să dispară și, treptat, să crească gradul de sindicalizare în rândul salariaților, pentru a beneficia de o mai bună protecție pe piața muncii.”, a accentuat ea.

Bodnari a apreciat suportul oferit de-a lungul anilor din partea organizației „StreetNet International” și a specificat că până la sfârșitul acestui an vor mai fi organizate astfel de întruniri la Comrat și Orhei, pentru a discuta la fața locului cu persoanele care activează în economia informală despre pericolele la care se expun și cum pot fi ajutate de organizațiile sindicale.

În contextul vizitei sale în Republica Moldova, Katerina Yarmolyuk-Kroeck, coordonator regional al organizației „StreetNet International”, a avut o întrevedere cu conducerea Institutului Muncii pentru a afla detalii despre suportul oferit de sindicate în ceea ce privește gestionarea crizei refugiaților din Ucraina. Totodată, Yarmolyuk-Kroeck s-a arătat interesată de suportul oferit de autorități în privința susținerii femeilor refugiate din cauza războiului și încadrarea lor în câmpul muncii.

De asemenea, marți, 12 iulie, coordonatorul regional al „StreetNet International”, s-a întâlnit cu conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. În cadrul discuțiilor, s-a pus accent pe situația cu privire la economia informală în Republica Moldova, impactul acestui fenomen la nivel național, acțiunile partenerilor sociali îndreptate spre combaterea economiei informale și necesitatea conjugării eforturilor lor.

În contextul discuțiilor, Igor Zubcu, președintele CNSM, a comunicat despre prioritățile Confederației pentru următoarea perioadă, și s-a arătat deschis să dezvolte relațiile de cooperare cu organizația „StreetNet International” pentru a implementa proiecte comune.

Conform unui studiu realizat recent de „Expert-Grup”, de la începutul pandemiei COVID-19 economia informală a devenit o problemă și mai gravă în Republica Moldova din cauza constrângerilor financiare în creștere și a vulnerabilității sporite a firmelor și persoanelor care practică activități informale. Conform studiului, circa o treime din companii practică salarii „în plic”, iar în medie circa 30% din salarii rămân nedeclarate.

Precizăm că organizația „StreetNet International” reprezintă peste 600 de mii de lucrători stradali și vânzători ambulanți, având 52 de filiale în 48 de țări din Africa, Asia Centrală, America și Europa de Est.

Departamentul mass-media și relații internaționale