Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a participat vineri, 17 mai, la Forumul Comisiei de Tineret din cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE), care se desfășoară în perioada 17-19 mai la Vadul lui Vodă. La Forum, ajuns la ediția a XVIII-a, participă 50 de tineri sindicaliști, reprezentanți ai organizațiilor sindicale primare.

În mesajul adresat participanților la Forum, Igor Zubcu, președintele CNSM, a apreciat parteneriatul social din ramură și rezultatele obținute de sindicaliștii din cadrul FSCRE. Președintele CNSM a încurajat tinerii să valorifice această platformă de comunicare pentru a face schimb de experiență, a aborda problemele din ramură și a identifica soluții la problemele cu care se confruntă.

De asemenea, președintele CNSM s-a referit la activitățile și realizările Confederației, inclusiv cele îndreptate spre susținerea tinerilor salariați și familiilor lor, și a îndemnat tinerii să fie activi la nivel de unitate și să promoveze activitatea mișcării sindicale.

Margareta Strestian, președinta FSCRE, a salutat participanții și invitații evenimentului menționând că Forumul este o bună oportunitate de dezvoltare a competențelor și abilităților profesionale sindicale în cadrul unor instruiri ce includ aspecte teoretice, practice, traninguri și concursuri, pentru a consolida activitatea sindicală a tinerilor din cadrul organizațiilor sindicale membre. Sindicalista s-a referit la acțiunile FSCRE în domeniul politicilor de tineret, inclusiv prevederile Convenției Colective nivel ramural pentru anii 2022-2026 cu privire la susținerea tinerilor salariați din ramură.

Potrivit organizatorilor, Forumul are ca obiectiv motivarea apartenenței la sindicat și sporirea abilităților de reprezentare a drepturilor tinerilor, analiza specificului participării în procesul decizional la diverse nivele și creșterea gradului de informare privind activitatea FSCRE și Comisiei de Tineret a centrului sindical național-ramural.

În cadrul Forumului, tinerii vor participa la activități de consolidare a echipei, dezvoltare personală și liderism sindical, vor aborda subiecte legate de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă Nr. 8 Muncă decentă și creștere economică, rolul sindicatelor în promovarea muncii decente, participarea tinerilor sindicaliști în procesele decizionale, drepturi sindicale, negocieri colective, managementul proiectelor. Totodată, se va desfășura etapa finală a concursului cu genericul „Tânăr lider sindical al FSCRE”.

Precizăm că Forumul dat este organizat în conformitate cu Planul de activitate al Consiliului General al FSCRE pentru anul 2024. Mai multe detalii despre lucrările Forumului Comisiei de Tineret FSCRE vor fi publicate ulterior pe pagina web www.fscre.md.