Peste 100 de tineri din 18 instituții de învățământ profesional tehnic au participat la cea de-a VIII-a ediție a Campionatului Național Gastronomic pentru Juniori. Evenimentul a adunat elevi cu vârste cuprinse între 16-20 de ani, pasionați de arta gastronomică, care s-au întrecut în tehnici de gătit. Competiția a avut loc la Școala Profesională nr. 2 din Chișinău.

Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori a fost organizat de Comitetul Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante (CSFPCHR), Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Asociația obștească Educație pentru Dezvoltare.

Potrivit Dianei Romanciuc, vicepreședinta CSFPCHR, președinta Federației Sindicale a Lucrătorilor din Comerț, Alimentația Publică, Cooperația de Consum, Servicii, Restaurante și Hoteluri „SindLUCAS”, scopul activității a fost de a promova meseriile de bucătar, cofetar și brutar, de a stimula creșterea profesionale a elevilor din instituțiile de învățământ profesional tehnic, de a contribui la dezvoltarea ramurii și consolidarea competențelor profesionale ale elevilor.

Campionatul Național Gastronomic pentru Juniori este concursul unde elevii aplică în practică cunoștințele teoretice obținute, iar maiștrii-profesori se bucură de succesele discipolilor. Prin intermediul acestui campionat, organizatorii și-au propus promovarea instituțiilor de învățământ profesional tehnic, în speță a meseriilor de bucătar, cofetar și brutar. Nu în ultimul rând, concursul urmărește schimbul de experiență și promovarea valorilor naționale prin arta culinară, încurajarea viitorilor specialiști și apropierea acestora de piața muncii.

Elevii au concurat la proba „Cutia Magică”, probele individuale pentru brutari și cofetari, și au avut la dispoziție câte 1 oră 30 minute pentru a pregăti bucate delicioase și atractive, care să corespundă criteriilor unor bucate de restaurant. Tema de acasă în acest an a avut genericul „Copilărie-Păpădie” și a fost dedicată sărbătorii internaționale a copiilor.

La acest concurs, viitorii brutari, cofetari, bucătari și tehnologi au concurat  pentru medalia de aur, fiind  jurizați de un juriu profesionist reprezentat de bucătari-șefi și specialiști din HoReCa.

Rezultatele Campionatului pot fi accesate pe pagina de Facebook a Comitetului Sectorial pentru Formare Profesională în Comerț, Hoteluri și Restaurante.