Astăzi, 21 martie, la Institutul Muncii a avut loc cea de-a doua zi a conferinței regionale cu privire la standardele ce vizează riscurile biologice în lumea muncii, organizată în perioada 20-21 martie de Consiliul Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC PERC).

Cu un cuvânt de salut a participat Igor Zubcu, președintele CNSM, care a comunicat despre prioritățile mișcării sindicale în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM). Liderul sindical a menționat că este o onoare pentru Republica Moldova să fie gazda acestei conferințe regionale, în cadrul căreia sunt abordate subiecte importante pentru a contribui la o mai bună protecție a lucrătorilor la locul de muncă.

În discursul sau, liderul sindical a chemat la pace și la conjugarea eforturilor pentru a proteja valorile democratice și valorile europene. Președintele CNSM a menționat că standardele internaționale în lumea muncii, în special Convențiile Organizației Internaționale a Muncii, sunt documente de referință pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova, inclusiv cele ce se referă la domeniul SSM, mai multe dintre ele fiind ratificate de către țara noastră, iar altele urmând a fi discutate cu partenerii sociali pentru a le ratifica.

Liderul sindical s-a referit și la activitatea Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, care permanent monitorizează cum sunt respectate prevederile legislației în domeniul SSM, anual fiind desfășurate peste 300 de controale la nivel de unități. De asemenea, el a comunicat despre faptul că în cadrul CNSM activează Laboratorul Controlul Factorilor de Risc care efectuează măsurări la locul de muncă pentru a evalua factorii de risc.

Președintele CNSM a accentuat că această conferință este o platformă de discuții pentru specialiști în domeniul SSM din diferite țări pentru a aborda problemele cu care se confruntă și a face schimb de experiență, și a mulțumit reprezentanții OIM și ITUC PERC pentru suportul acordat Republicii Moldova în domeniul dezvoltării politicilor în sfera SSM racordate la standardele internaționale.

În cadrul conferinței, s-a discutat despre activitatea Inspectoratului Muncii din Republica Moldova și situația în domeniul SSM la nivel de țară. Informații în acest sens au fost prezentate de directorul Inspectoratului de Stat al Muncii, Cătălin Țacu.

Totodată, au fost puse în discuție activitățile în domeniul implementării standardele internaționale ce vizează riscurile biologice în lumea muncii. Despre acest subiect au vorbit Anton Leppik, secretar executiv al PERC, și Sergejus Glovackas, ofițer de birou pentru Europa și Asia Centrală (OIM – ACTRAV).

De asemenea, participanții au trasat un șir de priorități pentru următoarea perioadă, care vor fi abordate la viitoarea sesiune a Conferinței Anuale a Organizației Internaționale a Muncii.

Amintim că, conferința este organizată de ITUC cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, Fondului Suedez Union to Union și a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. În cadrul acestei activități cu participarea a peste 30 de specialiști în domeniul securității și sănătății în muncă din 12 țări din Europa și Asia, membri ai rețelei responsabililor de domeniul SSM a ITUC PERC, s-a discutat despre standardele intonaționale ce vizează riscurile biologice în lumea muncii.

Mai multe detalii despre subiectele abordate în prima zi a conferinței regionale desfășurate la Chișinău, le puteți accesa aici.