Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, a avut luni, 12 februarie, o întrevedere cu Philipp Agathonos, reprezentantul diplomatic al Direcției Politici de Securitate din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Europene și Internaționale din Austria, și cu Helmut Leopold, șeful Centrului pentru Securitate și Securitate Digitală al Institutului Austriac de Tehnologie (AIT).

Părțile au discutat despre impactul crizelor de diversă natură, într-o perioadă plină de amenințări hibride la nivel regional și european. În special, părțile s-au referit la implementarea politicilor de digitalizare în organizațiile sindicale, modul cum sindicatele sunt pregătite pentru a răspunde provocărilor cauzate în viitor de inteligența artificială, inclusiv implicarea sindicatelor în combaterea fenomenului „fake news-urilor” (știrilor false) din spațiul public.

Liderul sindical a familiarizat experții austrieci cu activitatea Confederației, realizările din ultima perioadă și obiectivele trasate pentru următoarea perioadă, procesul de consultări și negocieri cu partenerii sociali, politicile cu privire la digitalizarea mișcării sindicale, și și-a arătat deschiderea de a dezvolta relațiile de colaborare cu privire la prevenirea amenințărilor cibernetice și utilizarea eficientă a instrumentelor digitale în lumea muncii.

Experții din Austria au menționat că chestiunile legate de securitatea cibernetică sunt un domeniu prioritara în contextul amenințărilor și riscurilor actuale în domeniul securității cibernetice, consolidarea capacităților acestui sector fiind una necesară pentru a face față provocărilor din era digitală.

Precizăm că cei doi experți din Austria au avut mai multe întrevederi cu oficiali din Republica Moldova, unde s-a discutat despre consolidarea sistemului de securitate cibernetică cu suportul partenerilor externi, implementarea politicilor de stat în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor. De asemenea, experții au participat la Moldova Cybersecurity Forum 2024, eveniment care a reunit la Chișinău specialiști în domeniul securității cibernetice din diferite țări.