Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat astăzi, 15 februarie, o activitate de instruire a reprezentanților centrelor sindicale național-ramurale și a specialiștilor CNSM privind recentele modificări implementate de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) în vederea facilitării accesului părinților la indemnizațiile adresate familiilor cu copii.

La activitatea de instruire au participat Lidia Guștiuc, șefă adjunctă, direcția generală indemnizații și alte prestații sociale, CNAS, și Violeta Roșca, șefă, direcția indemnizații pentru familiile cu copii, CNAS.

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că această activitate este organizată de CNSM în contextul implementării campaniei de informare cu genericul „Indemnizații fără barieră”, lansată de CNAS în ianuarie curent, susținută de CNSM.

Vicepreședintele CNSM a apreciat bunele relații de cooperare care există între Confederație și CNAS și a specificat că în ultima perioadă au fost efectuate mai multe modificări importante în domeniul protecției social-economice a salariaților, activitatea de instruire fiind o bună oportunitate de a familiariza sindicaliști din diferite ramuri cu aceste modificări.

În cadrul activității, specialiștii CNAS au vorbit despre obiectivele campaniei „Indemnizații fără barieră”, noutăți legislative în domeniul protecției social-economice, condițiile de acordare a indemnizațiilor și inițiativele CNAS în acest sens, și au oferit răspunsuri la numeroase întrebări adresate de sindicaliști.

Amintim că potrivit modificărilor legislative aprobate în decembrie 2023, familiile cu copii nu mai sunt nevoite să depună cereri pentru indemnizația unică la nașterea copilului, pentru indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de doi ani, pentru indemnizația lunară de suport pentru creșterea până la vârsta de trei ani a copiilor gemeni sau a mai multor copii născuți dintr-o singură sarcină, dar și pentru indemnizația lunară pentru creșterea copilului – stabilită inițial pentru întreaga perioadă, până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, cu posibilitatea de a solicita ulterior modificarea opțiunii pentru o perioadă de 12 luni sau 24 de luni.

Mai multe detalii despre campania „Indemnizații fără barieră”, le puteți accesa pe pagina web a CNAS.