Membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) au avut la data de 8 februarie curent o întrevedere cu reprezentanții Oficiului Organizației Internaționale a Muncii (OIM) din Budapesta (Ungaria) pentru a discuta despre progresele înregistrate la capitolul dialog social, activitatea și prioritățile CNSM pentru următoarea perioadă, colaborarea pe diverse direcții în anul 2024.

Sindicaliștii au dialogat cu Claire Harasty, directoarea Oficiul OIM din Budapesta, Magnus Berge, specialist principal al OIM pentru activitățile lucrătorilor, Maria José Chamorro, specialistă în domeniul egalității de gen și economiei formale, și Lejo Sibbel, specialist în domeniul dialogului social și legislației muncii.

În cadrul discuțiilor, Igor Zubcu, președinte CNSM, a mulțumit conducerii Oficiului OIM din Budapesta pentru suportul acordat în ultimii ani la implementarea mai multor proiecte importante cu privire la protecția social-economică a salariaților, promovarea muncii decente, ratificarea Convențiilor OIM și dezvoltarea parteneriatului social în Republica Moldova. Liderul sindical a subliniat importanța consolidării capacităților partenerilor sociali în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Sindicaliștii din Republica Moldova au accentuat necesitatea neadmiterii flexibilizării și liberalizării excesive a legislației muncii în detrimentul drepturilor, garanțiilor și intereselor legale ale salariaților, și asigurarea respectării în procesul de elaborare și perfecționare a legislației muncii a prevederilor actelor normative internaționale la care Republica Moldova este parte.

Părțile s-au referit la ratificarea de către Parlamentul Republicii Moldova a Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă și a Convenției OIM nr. 161 privind serviciile de sănătate ocupațională, și eforturile conjugate ale partenerilor sociali în acest sens.

De asemenea, sindicaliștii au discutat despre situația cu privire la reforma Inspectoratului de Stat al Muncii, provocările în domeniul securității și sănătății în muncă la nivel național, munca în condiții sigure și sănătoase fiind un drept fundamental al salariaților la locul de muncă.

Pentru următoarea perioadă, părțile au convenit să dezvolte cooperarea în ceea ce privește implementarea Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190, fortificarea dialogului social la nivel național, precum și dezvoltarea dialogului social la nivel de ramură.