Astăzi, 28 decembrie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova apreciază decizia de astăzi a Parlamentului Republicii Moldova, ratificarea și implementarea de către Republica Moldova a Convenției va contribui la perfecționarea legislației în domeniu și la soluționarea mai multor probleme apărute în domeniul muncii.

În cadrul ședinței de astăzi a Comisiei de Femei a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, președinte CNSM, a menționat că ratificarea acestui document reprezintă o victorie importantă a femeilor sindicaliste din Republica Moldova, care au avut un rol important la promovarea Conivenței OIM nr. 190 pentru eliminarea violenței și a hărțuirii în lumea muncii.

Recunoscând importanța acestei Convenții, CNSM a propus în repetate rânduri ratificarea și punerea în aplicare corespunzătoare a Convenției OIM nr. 190 ca fiind iminentă pentru a combate flagelul violenței și hărțuirii în lumea muncii, în special a violenței de gen. Or, această Convenție stabilește pașii pe care guvernele și partenerii sociali le pot întreprinde pentru a atenua impactul violenței și hărțuirii la locul de muncă.

Convenția OIM nr. 190 este un instrument de referință. Este primul standard internațional al muncii care abordează violența și hărțuirea în lumea muncii. Împreună cu Recomandarea nr. 206 a OIM, oferă un cadru comun de acțiune și o oportunitate unică de a modela un viitor al muncii bazat pe justiția socială. Documentele au fost adoptate în 2019 în cadrul Conferinței Organizației Internaționale а Muncii, și au fost ratificate până în prezent de 24 de țări.

Mai multe informații despre demersurile CNSM cu privire la ratificarea Convenției OIM nr. 190 pot fi accesate aici: http://sindicate.md/c190/