În perioada 12-13 decembrie curent, la Bruxelles (Belgia), a avut loc cea de-a 33-a reuniune Consiliului General al Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC), unde au fost dezbătute mai multe chestiuni importante aflate pe agenda de priorități a ITUC pentru 2024.

Precizăm că, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), membră a ITUC din anul 2010, a fost reprezentată la acest for internațional de către Lilia Franț, vicepreședinta Confederației.

Membrii Consiliului General al Confederației Internaționale a Sindicatelor au fost informați de către Luc Triangle, secretar general ITUC, despre provocările cu care se confruntă mișcarea sindicală la nivel global pe parcursul anului 2023, atacurile la adresa sindicatelor în diverse țări, și a comunicat despre principalele activități desfășurate de ITUC în acest an, inclusiv despre campanii de sensibilizare organizate de ITUC și afiliații săi.

Luc Triangle s-a referit la prevederile Declarației Congresului ITUC de la Melbourne, teme generale în incluse noul Contract Social, acțiunile sindicatelor privind schimbările climatice, tranziția la o economie justă, combaterea inechităților pe piața muncii, cooperarea ITUC cu diverse organizații la nivel global.

În legătură cu aceasta, Luc Triangle a prezentat participanților la reuniune un raport amplu despre activitatea ITUC, obiectivele trasate pentru următoarea perioadă, a vorbit despre lansarea Indicelui Global al Drepturilor, activitățile organizate cu prilejul Zilei Mondiale a Muncii Decente.

Luc Triangle a venit cu un apel către mișcarea sindicală prin care a îndemnat sindicaliștii să fie solidari și uniți în aceste timpuri cu multe incertitudini, multiple crize, amenințări la adresa democrației, provocări legate de viitorul muncii, implementarea noilor tehnologii bazate pe inteligența artificială și impactul acestora asupra lumii muncii.

Amintim că ITUC întrunește în rândurile sale 332 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de peste 200 de milioane de membri de sindicat.

Mai multe informații despre activitatea ITUC le puteți accesa pe pagina web a organizației: https://www.ituc-csi.org/?lang=en.