Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a demarat joi, 8 iunie, la Ungheni, șirul de seminare regionale de instruire și schimb de bune practici a liderilor organizațiilor sindicale primare privind recrutarea și motivarea membrilor de sindicat, organizat în cadrul campaniei naționale „Organizația primară–energia mișcării sindicale”. Pe parcursul acestui an, astfel de activități vor fi organizate în mai multe localități – Orhei, Comrat, Leova, Ștefan Vodă și Fălești.
La Ungheni, unde au participat peste 50 de sindicaliști din raion, din toate ramurile, participanții au fost informați despre obiectivele campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, lansată de CNSM în luna martie curent, orientate spre sporirea rolului și a potențialului organizațiilor sindicale primare (OSP) în asigurarea drepturilor și garanțiilor salariaților, membri de sindicat.
În cadrul activității, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a comunicat despre prioritățile trasate în campania „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, subliniind importanța procesului de instruire al liderilor organizațiilor sindicale primare la nivel național, familiarizării acestora cu informații necesare cu privire la protecția social-economică, protecția juridică, organizarea activității sindicale, schimbului de bune practici, pentru a impulsiona activitatea OSP și a dezvolta parteneriatul social.
La rândul său, Rodica Lupu, reprezentanta CNSM în raionul Ungheni, a accentuat importanța eforturilor CNSM desfășurate în cadrul campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, pentru a fortifica capacitățile liderilor sindicali, și a îndemnat participanții să disemineze informațiile acumulate la seminar în colectivele de muncă, la nivel de unitate.
Participanții la seminar au fost familiarizați cu conținutul „Ghidului liderului de sindicat” – instrument pentru liderii de sindicat din organizațiile sindicale primare. Ghidul respectiv include informații cu privire la drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriat social, protecție social-economică, securitate și sănătate în muncă, management sindical, activitate financiară. Ghidul respectiv poate fi descărcat aici.
Eugeniu Covrig, șef al departamentului juridic al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în departamentul protecție social-economică al CNSM, au comunicat despre prevederile legislației cu privire la activitatea activității organizațiilor sindicale primare și ce trebuie să cunoască liderii OSP în acest sens, inclusiv contribuția OSP la protecția social-economică a membrilor de sindicat.
Totodată, cei prezenți au avut posibilitatea să adreseze diverse întrebări și să afle răspunsuri de la reprezentanții CNSM cu privire la activitatea Confederației și rezultatele din ultima perioadă, prioritățile mișcării sindicale în domeniul protecției social-economice a salariaților, membri de sindicat, activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și colaborarea dintre partenerii sociali, și alte subiecte de interes.
Amintim că, campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. Pe parcursul anului 2023, pentru a contribui la dezvoltarea OSP la nivel național, vor fi organizate ateliere de lucru, seminare regionale, întruniri ale activiștilor sindicali. Campania se va încheia în luna noiembrie 2023 cu o Gală a organizațiilor sindicale primare, participante la concursul „Activitatea organizațiilor sindicale primare”.
Mai multe informații despre campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale” le puteți accesa aici.
Pentru a vedea fotografii de la seminarul organizat de CNSM la Ungheni, accesați pagina de Facebook a CNSM.