Delegația Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, condusă de Igor Zubcu, președinte al CNSM, participă în perioada 23-26 mai 2023 la cel de-al 15-lea Congres al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), care și-a început lucrările astăzi, 23 mai, la Berlin, Germania. La congres participă circa 600 de delegați, reprezentanți ai 93 de organizații sindicale naționale din 41 de țări europene, inclusiv reprezentanți de la 10 federații sindicale sectoriale europene.

La deschiderea lucrărilor congresului participă un șir de lideri importanți din cadrul Uniunii Europene: Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Nicolas Schmit, Comisarul European pentru Locuri de Muncă și Drepturi Sociale, Olaf Scholz, cancelarul federal al Germaniei, Hubertus Heil, ministrul Federal al Muncii și Afacerilor Sociale din Germania.

Timp de patru zile, liderii sindicali europeni vor discuta despre prioritățile sindicale cu privire la protecția drepturilor și intereselor membrilor de sindicat din țările europene. Delegații vor face schimb de opinii cu privire la noi modele de activitate ale organizațiilor sindicale europene, provocările legate de viitorul muncii, fortificarea Confederației Europene a Sindicatelor. De asemenea, Congresul va sărbători 50 de ani de la fondarea ETUC.

În cadrul Congresului va fi aleasă noua conducere a ETUC, se va discuta pe marginea Raportului de activitate al ETUC pentru anii 2019-2023, Statutului ETUC, și vor fi adopte mai multe documente importante pentru mișcarea sindicală europeană, inclusiv Manifestul de la Berlin și Programul strategic de acțiune al ETUC pentru anii 2023-2027.

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a devenit membră a Confederației Europene a Sindicatelor la data de 27 octombrie 2022. ETUC este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. În rolul său de partener social european, ETUC coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în chestiuni sociale și economice, în special în cadrul proceselor instituționale ale UE.

ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat.