IMG_8134

Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” a convocat la data de 13 martie peste 90 de femei sindicaliste, salariate din domeniul ordine publică, securitatea statului și sistemul educațional, pentru a participa la masa rotundă ,,Leadership la feminin”. La activitate a participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova, autorităților statale, societății civile.

Potrivit unui comunicat al federației, leadership la feminin reprezintă arta femeilor cu abilități și competențe de a conduce cu succes o echipă dintr-o organizație, de a  participa la procesul decizional generând schimbarea în bine și succesul în lucrul bine făcut în toate domeniile, inclusiv cel sindical.

Igor Zubcu, președintele CNSM, a venit cu un cuvânt de salut, afirmând că liderii organizațiilor sindicale primare fac parte din lanțul consolidat al mișcării sindicaliste, iar fortificarea temeliei unui sistem de valori trebuie începută de la fiecare membru de sindicat.

Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a încurajat sindicalistele să se manifeste activ, cultivând cultura sindicalistă la nivel de organizație sindicală primară, oferind plusvaloare produselor sindicale negociate și consultate.

Angela Munteanu-Pojoga, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, a susținut un discurs în care a încurajat participantele să se mobilizeze și să se implice în procesul decizional la toate nivelurile.

Activismul la maturitate începe în copilărie, a afirmat Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru problemele copilului, care a punctat necesitatea de a susține liderismul la fete și fetițe încă din vârstă fragedă.

Nighina Azizov, coordonatoare de programe la UN Women Moldova, a vorbit despre fenomenul hărțuirii la locul de muncă, a pledat pentru toleranță zero a acestui fenomen, îndemnând femeile sindicaliste să se implice în combaterea violenței pe criterii de gen.

În cadrul mai multor sesiuni de discuții, participantele au fost familiarizate cu conceptul de liderism feminin, cum este să fii lider, cum să îmbini echilibrat activitatea profesională cu cea de familie, importanța susținerii tinerilor cu abilități și aspirații de lider, și au aflat detalii despre experiența profesională a mai multor vorbitoare care și-au împărtășit experiența.

Totodată, în cadrul mesei rotunde a fost organizat un eveniment inedit, denumit „Cafenea Sindicală”, unde cei prezenți s-au delectat cu un recital de versuri și au ascultat cântece îndrăgite.

La final, Angela Otean, secretar general al federației „SINDLEX”, a mulțumit tuturor pentru prezență, implicare, menționând necesitatea organizării unor astfel de întruniri pentru a revitaliza și impulsiona factorii decizionali în a crede și învesti în salariatele tinere, crescând astfel motivarea și încrederea lor în a deveni lidere.

Comunicatul integral al federației „SINDLEX” cu privire la organizarea mesei rotunde ,,Leadership la feminin” poate fi accesat aici.