DSC_0036

Circa 60 de femei  sindicaliste,  reprezentante ale centrelor sindicale național-ramurale din raionul Rezina, au participat la finele săptămânii trecute la masa rotundă cu genericul ,,Femei informate – femei protejate”, organizată de Vera Platon, reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) din raion. Scopul activității a fost de a pune în discuție problemele social-economice cu care se confruntă femeile sindicaliste și a identifica soluții.

Cu un cuvânt de salut către  participante a venit Valentin Rotari, vicepreședintele raionului Rezina, care a adresat un mesaj de felicitate în contextul marcării Zilei Internaționale a Femeii și a dorit femeilor sindicaliste succes în activitățile desfășurate.

La masa rotundă, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, a informat despre modificările operate recent la Legea salarizării nr.847/2002, particularitățile sistemului de asigurări sociale din Republica Moldova, proiectele implementate de CNSM în comun cu Organizația Internațională a Muncii, inclusiv lansarea aplicației mobile  „Drepturile salariaților” și a Parteneriatelor Locale de Ocupare în câteva raioane, prioritățile partenerilor sociali abordate în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.

Totodată, sindicalistele au pus în discuție chestiuni legate de protecția sănătății femeilor, respectarea legislației muncii la angajarea și concedierea femeilor, modificările la Codul Muncii, noutăți legislative ce vizează sistemul public de pensii.

Vera Platon, reprezentanta CNSM în raionul Rezina, a vorbit participantelor despre obiectivele campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, care va fi lansată de CNSM la finele lunii martie curent, și importanța participării active a femeilor sindicaliste din raion la promovarea acestei campanii. Platon a accentuat că fiecare membru de sindicat trebuie să conștientizeze rolul sindicatelor în apărarea drepturilor și promovarea intereselor salariaților, importanța procesului de consultări și negocieri pentru a avea condiții de muncă mai bune, salarii decente, drepturi respectate.

La final, participantele la masa rotundă au făcut o evaluare a activității și au menționat importanța tematicilor abordate, utilitatea răspunsurilor competente și profesioniste oferite de vorbitori, și au subliniat necesitatea continuării procesului de informare și familiarizare cu diverse tematici și chestiuni de interes pentru femeile sindicaliste.