La data de 31 ianuarie 2025, la Chișinău, în incinta Casei Sindicatelor, în cadrul unei mese rotunde, a fost prezentat proiectul Planului de acțiuni privind promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocierile colective pentru anii 2025-2030, elaborat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM).
La eveniment au participat conducerea CNSM, președinți ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Organizației Internaționale a Muncii în Republica Moldova, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova.
În mesajul de salut adresat participanților, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat că promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocieri colective este un subiect important nu doar pentru sindicate, dar și pentru piața muncii și viitorul muncii în Republica Moldova.
„Constatăm cu îngrijorare că, în unele ramuri ale economiei și sectoare de activitate (construcții, agricultură, transporturi, HoReCa, sectorul IT) acoperirea salariaților cu negocieri colective este mult sub așteptările noastre, precum și o tendință alarmantă de scădere a ratei de acoperire a salariaților cu negocieri colective. Cele spuse reprezintă o provocare, care nu poate fi ignorată, iar răspunsul nostru trebuie să fie unul proactiv, cu soluții care să susțină promovarea și dezvoltarea dialogului social și a negocierilor colective”, a accentuat președintele CNSM.
„Rezultatul pe care ni-l dorim, este crearea un mediu propice pentru negocierile colective, revitalizarea negocierilor colective în toate ramurile economiei și sectoarele de activitate, precum și la nivel teritorial, creșterea numărului de convenții colective și contracte colective de muncă și, prin urmare, creșterea semnificativă a ratei de acoperire a salariaților cu negocieri colective”, a comunicat Igor Zubcu.
Cu mesaje de salut, au participat Leonid Cerescu, președinte al Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Violeta Vrabie, coordonatoare națională de proiect a Organizației Internaționale a Muncii în Republica Moldova.
În cadrul mesei rotunde, au fost analizate măsurile propuse de CNSM, printre care se numără: modificarea cadrului normativ, întărirea cadrului instituțional, activități de instruire, realizarea studiilor care generează date privind parteneriatul social și negocierile colective, desfășurarea campaniilor de mediatizare și informare atât a salariaților, cât și a angajatorilor, instituirea facilităților fiscale și/sau financiare pentru angajatorii care dețin un contract colectiv de muncă în vigoare, instituirea răspunderii pentru încălcarea legislației cu privire la sindicate și a drepturilor sindicale garantate de legislație și statutele sindicatelor etc.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a prezentat detalii despre conținutul și obiectivele Planului de acțiuni privind promovarea negocierilor colective și creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocierile colective pentru anii 2025-2030. Planul de acțiuni se bazează pe o analiză riguroasă a contextului de țară și pe propunerile/recomandările înaintate de centrele sindicale naţional-ramurale.
Scopurile Planului vizează: transpunerea art. 4 din Directiva (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană; dezvoltarea parteneriatului social și consolidarea rolului și importanței negocierilor colective în reglementarea raporturilor de muncă, asigurarea unor condiții de muncă decente și protecția drepturilor și intereselor salariaților; creșterea ratei de acoperire a salariaților cu negocierile colective. Obiectivul general al Planului este asigurarea unui cadru normativ și instituțional favorabil negocierilor colective și creșterea, până în anul 2030, a ratei de acoperire a salariaților cu negocierile colective până la 80 la sută.
Obiectivul general al Planului urmează a fi atins prin realizarea, pe parcursul anilor 2025-2030, a circa 30 de acțiuni, printre care: modificarea cadrului normativ; întărirea cadrului instituțional; activități de instruire; realizarea studiilor care generează date privind parteneriatul social și negocierile colective; desfășurarea campaniilor de mediatizare și informare atât a salariaților, cât și a angajatorilor; instituirea facilităților fiscale și/sau financiare pentru angajatorii care dețin un CCM în vigoare; instituirea răspunderii pentru încălcarea legislației cu privire la sindicate și a drepturilor sindicale garantate de legislație și statutele sindicatelor, precum și alte acțiuni.
Principale probleme existente în domeniul parteneriatului social se referă la următoarele: lipsa la nivel teritorial a uneia din părțile parteneriatului social – a patronatelor; schimbarea frecventă a conducerii autorităților administrației publice locale; lipsa în unele raioane și municipii a comisiilor teritoriale pentru consultări şi negocieri colective; lipsa la nivel ramural a unor structuri patronale consolidate; lipsa în unele ramuri a structurilor administrației publice de specialitate ca partener pentru negocieri colective; modificarea frecventă a conducerii autorităților administrației publice centrale de specialitate; capacitatea redusă a CNCNC și a Secretariatului acesteia în ceea ce privește examinarea și avizarea proiectelor de acte normative din domeniul muncii şi cel social-economic; inactivitatea consiliilor de specialitate ale CNCNC; cazuri de nerecunoaștere a contractelor colective de muncă și a convențiilor colective de către organele de control ale statului; lipsa cunoștințelor privind parteneriatul social și negocierile colective.
Monitorizarea procesului de realizare a Planului urmează a fi pusă în sarcina Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar mersul realizării Planului, de asemenea, va fi examinat anual în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective.
Tot în cadrul mesei rotunde, într-o intervenție online, Torsten Müller, cercetător principal al Institutului Sindical European (ETUI), a comunicat celor prezenți despre implementarea Directivei Uniunii Europene 2022/2041 a Parlamentului și a Consiliului European privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană și a informat despre acoperirea cu negocierile colective în țările membre ale UE.
Potrivit informațiilor prezentate, la nivel național, pe parcursul anilor 2004-2024, au fost încheiate 21 de convenții colective, inclusiv o convenție colectivă bipartită; la nivel de ramură sunt în aplicare 18 convenții colective; la nivel teritorial sunt în aplicare 12 convenții colective; la nivel de unitate, la începutul anului 2024, erau în aplicare 4275 de contracte colective. Actualmente, rata de acoperire cu negocierile colective constituie 38,5 la sută.