Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) își exprimă nedumerirea față de faptul că, în ultimele trei luni, nu a fost convocată ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, ceea ce contravine prevederilor legale. Despre aceasta se arată într-o adresare comună transmisă astăzi, 2 decembrie 2024, premierului Dorin Recean, și ministrului Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Potrivit CNSM și CNPM, contravine prevederilor Legii nr, 245/2006 privind organizarea și funcționarea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, a comisiilor pentru consultări și negocieri colective la nivel de ramură și la nivel teritorial, care stabilește obligativitatea convocării ședințelor Comisiei ori de câte ori este nevoie, conform planului de lucru, dar nu mai rar decât o dată pe lună.

Partenerii sociali, Sindicatele și Patronatele insistă asupra convocării, în regim de urgență, a ședinței Comisiei, până la ședința Guvernului, pentru a examina proiectele Legii bugetului de stat pentru anul 2025, Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2025, Legii fondurilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2025, proiectul de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului salariului minim pe țară, proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 743/2002 cu privire la salarizarea angajaților din unitățile cu autonomie financiară și proiectul Legii pentru modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Adresarea către premierul Dorin Recean, poate fi accesată aici.

Adresarea către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, poate fi accesată aici.

Reamintim că, Comisia națională pentru consultări și negocieri colective este un organ tripartit autonom de interes public al parteneriatului social care se constituie pentru soluționarea problemelor ce țin de domeniul muncii și a problemelor social-economice, pentru dezvoltarea parteneriatului social la nivel național.

Comisia națională are un rol consultativ în elaborarea strategiilor și politicilor social-economice, în aplanarea situațiilor conflictuale la nivel național dintre partenerii sociali.