În contextul activităților dedicate campaniei internaționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, care se desfășoară în aceste zile în întreaga lume, la inițiativa ONU, luni, 2 decembrie 2024, Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice (FSCRE) a organizat un eveniment, cu genericul „Unite prin acțiune”, prin care se alătură campaniei împotriva violenței față de femei și fete.
La activitate au participat lidere și activiste sindicale din cadrul organizațiilor sindicale primare ale FSCRE di diferite raionale ale Republicii Moldova, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, Iulia Dascălu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, experți în domeniul politicilor de gen.
În mesajul de salut adresat participanților, Margareta Strestian, președinta FSCRE, a reafirmat angajamentul federației de a combate orice formă de violență de gen, la locul de muncă, în societate. Sindicalista a subliniat că violența de gen este un fenomen dureros, cu un impact devastator asupra întregii societăți. Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, susținută de FSCRE, are drept obiectiv de a pune în prim plan vocile femeilor sindicaliste, care pledează pentru drepturile lor și aduc exemple pentru acele femei care au nevoie de soluții pentru a rupe cercul vicios al violenței.
Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a subliniat rolul femeilor sindicaliste în promovarea unei culturi a non-violenței și întreprinderea măsurilor necesare pentru a preveni astfel de fenomene. De asemenea, vicepreședinta CNSM s-a referit la implicarea femeilor sindicaliste în procesul de ratificare a Conivenței OIM nr. 190 privind combaterea violenței și hărțuirii în lumea muncii, inclusiv la demersurile recente ale CNSM legate de ratificarea Convenției OIM nr. 156 privind egalitatea de șanse și egalitatea de tratament pentru lucrători și lucrătoare cu responsabilități familiale.
În cadrul întrunirii s-a discutat despre acțiunile FSCRE dedicate Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, promovarea înțelegerii problemelor legate de dizabilități și mobilizarea sprijinului pentru demnitate, drepturile și bunăstarea persoanelor cu dizabilități.
Femeile sindicaliste au dezbătut, de asemenea, pe marginea mai multor Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) și rolul sindicatelor în atingerea acestor obiective. În special, participantele s-au referit la ODD-urile nr. 3, 13, 15, 16 și 17.
În cadrul unui panel de discuții, Angela Otean, președinta Comisiei de Femei a CNSM, a comunicat despre activitățile desfășurate de CNSM cu suportul OIM privind promovarea Conivenței nr. 190 la nivel teritorial și sensibilizarea populației cu privire la importanța conjugării eforturilor pentru a combate violența de gen și violența în lumea muncii.
Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, în perioada 25 noiembrie – 10 decembrie, la nivel internațional, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. Evenimentele desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei, ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.