Federația Sindicală a Educației și Științei (FSEȘ) a dat recent startul campaniei de raportare și alegeri. În legătură cu aceasta, pe parcursul anului FSEȘ organizează un ciclu de instruiri cu liderii sindicali, în sarcinile cărora intră pregătirea și desfășurarea adunărilor și conferințelor în teritoriu. Prima instruire s-a desfășurat pe 20 martie, la Institutul Muncii, la care au participat președinții centrelor sindicale ramural-teritoriale (CSRT), afiliate FSEȘ.

„Este foarte important să monitorizați desfășurarea adunărilor de raportare și alegeri în organizațiile sindicale primare. Știu că majoritatea dintre dvs. sunteți prezenți la cele mai multe dintre adunările de dare de seamă și alegeri în colective, dar în raioanele mari, fizic, nu puteți reuși să asistați, dar ca să-i îndrumați cum se organizează o adunare sindicală corectă, alegerile, asta este în puterile dvs. Trebuie să profităm și de cunoștințele colegilor noștri, să facem și un schimb de experiență, să învățăm unii de la alții”, a comunicat participanților la activitatea de instruire Nadejda Lavric, vicepreședinta FSEȘ.

Conform celor relatate în cadrul activității de instruire, pe tot parcursul anului 2024, în organizațiile sindicale de toate nivelurile din cadrul FSEȘ, vor fi desfășurate adunări, conferințe de prezentare a rapoartelor de activitate pentru mandatul 2019–2024 și alegerea organelor sindicale pentru următorul mandat. Campania se va încheia cu desfășurarea Congresului VIII al FSEȘ, care va avea loc pe 5 martie 2025.

Pe parcursul seminarului, 27 de președinți de nivel raional și municipal și-au reîmprospătat cunoștințele și abilitățile privitor la principiile, modalitatea de desfășurare, regulile și procedurile necesare de urmat în organizarea adunărilor în cadrul organizațiilor sindicale primare și a conferințelor CSRT-urilor.

O atenție deosebită în cadrul discuțiilor a fost acordată adunărilor de raportare și alegeri din organizațiile sindicale primare, conținutului raportului de activitate, raportului comisiei de cenzori. În timpul discuțiilor la tema problemelor și provocărilor campaniei de raportare și alegeri, au fost identificate un șir de situații care trebuie evitate, și soluții la eventualele probleme care pot să apară, în scopul pregătirii și desfășurării unei campanii corecte și transparente, conform rigorilor și instrucțiunilor aprobate.