Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a avut vineri, 22 martie, o întrevedere cu Kol Nikollaj, președinte al Confederației Sindicatelor din Albania (KSSH). Părțile au discutat despre activitatea și prioritățile celor două centre sindicale naționale, precum și despre perspectivele dezvoltării cooperării în diferite domenii de interes comun.

La întrevedere din partea CNSM au participat Polina Fisticanu, șefa departamentului protecție social-economică, Elena Anton, șefa departamentului organizare, educație și informare, Valeriu Cazacu, șef al departamentului relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale. Din partea KSSH, la întrevedere a participat Anisa Subashi, șefa departamentului relații internaționale.

În cadrul discuției, Igor Zubcu, președintele CNSM, a comunicat despre modul cum este organizată mișcarea sindicală din Republica Moldova, obiectivele CNSM în domeniul protecției social-economice a salariaților, membrilor de sindicat, procesul de consultări și negocieri colective la nivel național.

De asemenea, liderul sindical s-a referit la organizarea campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu diverse organizații sindicale internaționale și importanța schimbului de experiență și preluării bunelor practici în activitatea sindicală. În acest sens, președintele CNSM s-a arătat deschis să intensifice cooperarea cu Confederația Sindicatelor din Albania.

Kol Nikollaj, președinte al Confederației Sindicatelor din Albania, la rândul său a vorbit despre activitatea mișcării sindicale din Albania, provocările cu care se confruntă în dialog cu partenerii sociali, probleme precum migrația forței de muncă. Kol Nikollaj a menționat că există mai multe asemănări dintre cele două țări, ambele traversând o perioadă de tranziție, de reformare, având aspirații comune legate de integrarea în Uniunea Europeană.

Președintele KSSH a subliniat că a fost impresionat de modul cum CNSM dezvoltă activități de formare și instruire a membrilor de sindicat prin intermediul Institutului Muncii, iar vizita sa în Republica Moldova va crea o punte de cooperare pentru a organiza activități comune, vizite de studii la nivel bilateral, diverse activități de instruire.

Kol Nikollaj l-a felicitat pe Igor Zubcu pentru alegerea în calitate de președinte al Consiliului Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor (PERC), manifestându-și deschiderea de a dezvolta cooperarea inclusiv pe această platformă.

Totodată, părțile au discutat despre încheierea în următoarea perioada a unui Acord de colaborare dintre Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Confederația Sindicatelor din Albania.

Precizăm că Confederația Sindicatelor din Albania (KSSH) este cea mai mare confederație sindicală albaneză, cu un efectiv de peste 110 mii de membri de sindicat. KSSH este membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC).