Federația Sindicatelor din Moldova „SINDLEX” și organizațiile membre din cadrul ei – Sindicatul „Demnitate”, Sindicatul „Frontiera”, Sindicatul „Gardianul”, Sindicatul  „Salvatorul”,  Sindicatul „SindMAI”, inclusiv  Sindicatul ”Viitorul”, au organizat astăzi, 27 noiembrie, un flashmob de sensibilizare în contextul campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”. Activitatea a avut genericul „Uniți și Unite! Să investim în prevenirea violenței față de femei și fete!”.

Angela Otean, președinta Sindicatului “Demnitate”, a subliniat că această activitate pune accent pe necesitatea combaterii tuturor formelor de violență în bază de gen, prevenirii acțiunilor de violență împotriva femeilor și fetelor, conjugarea eforturilor întregii societăți pentru a spune „STOP” violenței, de a susține victimele violenței în bază de gen și a pedepsi corespunzător agresorii.

Lilia Franț, vicepreședinta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), a menționat sindicatele se alătură campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” și a îndemnat participantele la această activitate să ia atitudine și să nu fie indiferente când au loc cazuri de violență în bază de gen, prin crearea de comunități sindicaliste de femei puternice, bine informate, care nu se tem să acționeze.

De asemenea, Lilia Franț s-a referit la procesul de ratificare a Convenției Organizației Internaționale a Muncii nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă, care pune accent pe combaterea violenței în lumea muncii.

Împreună cu reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și UN Women Moldova, sindicalistele au discutat despre fenomenul violenței în bază de gen în Republica Moldova, acțiunile autorităților pentru a combate acest fenomen, impactul violenței domestice asupra copiilor din familiile unde predomină acest fenomen, abordarea fenomenului de violență în cadrul sistemului penitenciar, asigurarea unui loc de muncă fără discriminări.

În context, accentuăm că Comisia de Femei a CNSM vine cu un apel către toate centrele sindicale național-ramurale de a se alătura campaniei „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, să organizeze activități de sensibilizare și informare în colectivele de muncă, să promoveze un mediu sigur de muncă și să promoveze activități de prevenire a oricăror forme de violență în bază de gen în lumea muncii.

Campania „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen” este organizată anual, la nivel internațional, când sunt marcate Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor și Ziua Internațională a drepturilor omului. Evenimentele desfășurate în cadrul campaniei au drept scop sensibilizarea publicului cu privire la fenomenul violenței față de femei ca fiind cea mai răspândită încălcare a drepturilor omului la nivel mondial.

Mai multe fotografii de la această activitate pot fi găsite pe pagina de Facebook a CNSM.