În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch, s-a întâlnit astăzi, 23 noiembrie, cu conducerea întreprinderii S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și reprezentanții Comitetului sindical pentru a discuta despre problemele cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat.

La întrevedere au participat Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Diana Tacu, director general interimar al S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”, Ecaterina Manastîrschi, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, Sergiu Suruceanu, vicepreședinte al Federației ”Sindindcomservice”, Andrei Cebotari, președintele Comitetului sindical de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, Valeriu Cazacu, șef al departamentului relații internaționale, mass-media și tehnologii informaționale din cadrul CNSM.

Părțile au discutat despre problemele economice cu care se confruntă întreprinderea la etapa actuală și cum aceasta influențează condițiile de muncă. S-a discutat despre eforturile administrației întreprinderii de a îmbunătăți situația de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, cum sunt respectate prevederile Contractului colectiv de muncă, inclusiv despre activitatea Comitetului sindical de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” și conlucrarea cu organizațiile sindicale.

Diana Tacu, director general interimar al S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”, s-a referit la situația economică complicată cu care se confruntă întreprinderea de mai mulți ani și la necesitatea majorării tarifelor la servicii, astfel încât acestea să fie sustenabile pentru întreprindere, să contribuie la dezvoltarea întreprinderii în ansamblu, menținerea și atragerea de noi specialiști de care actualmente întreprinderea are mare nevoie. Totodată, ea a menționat că situația economică precară se răsfrânge asupra respectării drepturilor prevăzute în Contractul colectiv de muncă și asupra condițiilor de muncă din cadrul întreprinderii.

Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, a subliniat că în cadrul întreprinderii peste 99 la sută din cei circa 1600 de salariați sunt membri de sindicat, și a apreciat conlucrarea dintre administrația întreprinderii, Comitetul sindicat și centrul sindical național-ramural. Totodată, el s-a referit la importanța aderării CNSM la ETUC și la activitățile desfășurate în legătură cu vizita secretarului general al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch, în Republica Moldova.

În legătură cu problemele semnalate de administrația întreprinderii, Comitetul sindical și colectivul de muncă de la S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, liderul sindical și-a arătat deschiderea de a promova drepturile și interesele salariaților, astfel încât prin dialog să fie identificate soluții la problemele care afectează S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”.

La rândul său, Ecaterina Manastîrschi, președinta Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri ”Sindindcomservice”, a menționat că problemele abordate de administrația întreprinderii sunt în vizorul sindicatelor, asemenea probleme existând și la alte întreprinderi din țară, astfel încât fie respectate drepturile și interesele salariaților, membrilor de sindicat, negociate cu administrația întreprinderii, prevăzute în Contractul colectiv de muncă.

În contextul discuțiilor, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch, a remarcat dialogul social care există în ramură și bunele practici de colaborare dintre sindicate și administrația S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”.

Esther Lynch a subliniat importanța identificării soluțiilor la problemele abordate în cadrul dialogului cu toți partenerii, astfel încât să fie respectate drepturile și interesele salariaților, membrilor de sindicat, să fie atinse obiectivele administrației și, în același timp, să fie găsit un echilibru dintre acestea și interesul public, al beneficiarilor serviciilor prestate de S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” – cel de a avea servicii de calitate, la un preț accesibil, la standarde internaționale.

Secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Esther Lynch, s-a referit la diferite situații cu care s-au confruntat întreprinderi similare din Uniunea Europeană și a accentuat că astfel de întreprinderi nu trebuie să fie supuse unor procese de privatizare, pentru că au o importanță strategică pentru populație.

Amintim că secretarul general ETUC, Esther Lynch, se află în Republica Moldova în perioada 22-24 noiembrie, într-o vizită de lucru, la un an de la aderarea CNSM la ETUC.