În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, secretarului general al Confederației Europene a Sindicatelor (ETUC), Esther Lynch, a avut miercuri, 22 noiembrie, o întrevedere cu membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Igor Zubcu, președintele CNSM, a subliniat că vizita secretarului general ETUC, Esther Lynch, este un eveniment istoric pentru mișcarea sindicală din Republica Moldova, la un an de la aderarea CNSM la marea familie sindicală europeană.

Președintele CNSM a accentuat că această vizită are o importanță aparte, având în vedere eforturile conducerii țării, partenerilor sociali, societății civile și societății în ansamblu, de accelerare a proceselor legate de aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Liderul sindical a mulțumit conducerii ETUC pentru sprijinul acordat în procesul de dezvoltare a parteneriatului social, deschiderea de a susține mișcarea sindicală, și și-a arătat încrederea că aceste relații vor fi dezvoltate în continuare pentru a prelua bune practici, a proteja interesele salariaților în contextul proceselor de aderare la UE, a implementa campanii și activități comune în domeniul promovării muncii decente, combaterii economiei informale, îmbunătățirii situației în domeniul securității și sănătății în muncă, dezvoltării și protejării pieței muncii.

La rândul său, secretarul general ETUC, Esther Lynch, a apreciat activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova și a declarat că a rămas impresionată de acțiunile întreprinse în contextul crizelor multiple din ultimii ani cu care se confruntă societatea moldovenească. Ea a subliniat că este important ca sindicatele să promoveze drepturile și interesele salariaților prin intensificarea dialogului cu partenerii sociali, fortificarea organizațiilor sindicale la toate nivelurile, înaintarea de propuneri și cerințe menite să contribuie la îmbunătățirea situației social-economice a salariaților din Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor dintre membrii Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, și secretarul general ETUC, Esther Lynch, au fost abordate numeroase probleme cu care se confruntă centrele sindicale național-ramurale. Intervenții în acest sens au fost făcute de către sindicaliștii din sănătate, educație, administrație publică, organele de forță, construcții, sfera bancară, care s-au referit la diferite probleme existente în sectorul bugetar cât și cel real al economiei naționale, inclusiv legate de protejarea drepturilor organizațiilor sindicale de a apăra drepturile membrilor de sindicat.

Precizăm că în cadrul vizitei sale în Republica Moldova, secretarul general ETUC, Esther Lynch, a avut întrevederi cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova. De asemenea, ea s-a întâlnit cu cursanții Școlii Sindicale din Moldova.

Confederația Europeană a Sindicatelor este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat.

Mai multe fotografii de la vizita secretarului general ETUC, Esther Lynch, în Republica Moldova pot fi accesate pe pagina de Facebook a CNSM.