La un an de la aderarea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) la Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC), în perioada 22-24 noiembrie 2023, Esther Lynch, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, efectuează o vizită de lucru în Republica Moldova.

Programul vizitei sale include întrevederi cu Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, conducerea CNSM și membrii Comitetului Confederal al CNSM. De asemenea, Esther Lynch va avea discuții cu absolvenții Școlii Sindicale din Moldova și va vizita Institutul Muncii.

În cadrul discuțiilor, Esther Lynch, secretarul general al ETUC, va aborda subiecte legate de rolul sindicatelor în contextul proceselor de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană din perspectiva protejării și promovării drepturilor și intereselor salariaților, membrilor de sindicat,  condițiile de muncă și protecția social-economică a salariaților din Republica Moldova, dezvoltarea dialogului social și colaborarea dintre partenerii sociali, promovarea drepturilor tinerilor, protecția drepturilor femeilor, combaterea economiei informale.

Precizăm că, Confederația Europeană a Sindicatelor este principala organizație sindicală care reprezintă lucrătorii la nivel european. În calitatea sa de partener social european, ETUC are atât un rol de consultanță cu Comisia Europeană, cât și de negociere a acordurilor și programelor de lucru cu angajatorii europeni. Aceasta coordonează politicile naționale și sectoriale ale afiliaților săi în materie socială și economică, în special în cadrul proceselor instituționale ale UE.

ETUC colaborează cu toate organismele de conducere ale UE: Președinția, Consiliul, Comisia și Parlamentul. ETUC se pronunță pentru o mai mare participare a sindicatelor la guvernanța economică atât la nivelul UE, cât și la nivel național, susține investițiile publice, o economie ecologică, o impozitare echitabilă și locuri de muncă de calitate pentru toți și se opune muncii precare și politicilor de austeritate.

ETUC a fost fondată în anul 1973 și include în componența sa peste 90 de organizații sindicale, care cuprind peste 45 de milioane de membri de sindicat.