Peste 25 de tineri din raionul Cahul, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale și studenți, au participat vineri, 10 noiembrie 2023, la atelierul de lucru cu genericul „Provocări pentru tineri – îmbinarea vieții profesionale cu activitatea socială sindicală”, organizat de Maria Cotorobai, reprezentanta Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în raion.

Potrivit Mariei Cotorobai, reprezentanta CNSM în raionul Cahul, obiectivul acestei activități a fost de a consolida echipa de tineri sindicaliști din raion, astfel încât ei să fie bine pregătiți să facă față provocărilor actuale de pe piața muncii, să se dezvolte personal și profesional prin activități comune, să pună în discuție probleme social-economice cu care se confruntă astăzi tinerii și să identifice soluții.

La activitate a participat Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, care a vorbit tinerilor despre politicile de tineret promovate de CNSM, activitățile desfășurate în cadrul proiectului „Drepturile tinerilor la locul de muncă” și campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” pentru a promova drepturile tinerilor la locul de muncă și a fortifica capacitățile liderilor organizațiilor sindicale primare din țară.

Vicepreședinta CNSM a accentuat că este important ca în procesul de angajare în câmpul muncii, tinerii să acorde o mai mare atenție aspectelor legate de negocierea contractului individual de muncă. În acest sens, ea a subliniat că tinerii pot accesa pe pagina web a CNSM ghiduri și materiale informative pentru o mai bună cunoaștere a drepturilor lor în domeniul muncii.

Tot în cadrul atelierului, Elena Baba, reprezentantă a tinerilor sindicaliști din raionul Cahul a Federației „SINDASP”, și Maxim Cioroi, reprezentantul Oficiului Avocatul Poporului în raionul Cahul, au discutat cu tinerii despre sindromul arderii profesionale, ce este acest fenomen, cum se manifestă și cum îl depășim.

La rândul său, Mihai Condur, președintele Biroului de tineret al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, a vorbit despre importanța sindicalizării tinerilor, provocările legate de viitorul muncii, și a familiarizat tinerii cu aplicația mobilă „Drepturile salariaților!”, lansată de CNSM în 2022 cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, care are scopul de a servi drept suport informațional adițional în asigurarea și promovarea drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii.

Prin intermediul unor concursuri, tinerii au aflat despre faptul că anume această aplicație oferă posibilitatea de a se informa despre activitatea mișcări sindicale, de a fi la curent cu ultimele modificări operate în legislația din domeniile muncii și cel social-economic, de a afla operativ răspuns la cele mai des abordate întrebări în relațiile de muncă.

Totodată, la Muzeul de Istorie și Etnografie din satul Văleni, tinerii au fost familiarizați cu patrimoniul etnografic al localității, istoria și tradițiile culturale din zona de sud a Republicii Moldova. De asemenea, ei au participat la un program cultural de cunoaștere a localității în cadrul așa numitei drumeții „Pe urmele lui Petru Rareș”.