Cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii Decente din acest an, 7 octombrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA” (CNS „Cartel ALFA”) transmit un mesaj comun, subliniind importanța crucială a asigurării de locuri de muncă decente și venituri echitabile pentru lucrători.

Declarăm împreună, alături de sindicatele din toată lumea, că „E timpul pentru a crește salariul” pentru a ușura presiunea enormă asupra lucrătorilor și a gospodăriilor lor din cauza inflației.

Valoarea reală a salariilor a ajuns la niveluri atât de scăzute, încât familiile se luptă să supraviețuiască.

Prea mulți lucrători nu câștigă suficient pentru a trăi cu demnitate, iar sistemele de protecție socială inadecvate și subfinanțate amplifică inegalitatea socială și sărăcia.

Ziua Mondială a Muncii Decente este o ocazie de a reaminti rolul esențial al sindicatelor pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă, pentru salarii echitabile și pentru drepturile lucrătorilor într-o economie în evoluție și cu spectrul unui nou val de politici de austeritate.

Un nou contract social.

Modelul economic actual global nu îi servește pe cei care muncesc. Este timpul pentru un nou contract social între lucrători, guvern și întreprinderi, care ar trebui să includă un nivel minim de garanție universală a muncii pentru toți lucrătorii.

Punerea în aplicare a unui nou contract social ar asigura respectarea drepturilor lucrătorilor, locuri de muncă decente, cu salarii minime adecvate și negocieri colective, protecție socială universală, responsabilitate în afaceri și un dialog social, care să asigure măsuri de tranziție echitabile pentru climă și tehnologie.

Salariile sunt esențiale pentru noul contract social și reprezintă baza unor economii durabile și echitabile. Cea mai bună și, adesea, singura modalitate prin care lucrătorii pot obține salarii decente, este aderarea la sindicat.

În cadrul parteneriatului dintre Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și CNS „Cartel ALFA” din Romania, cele două confederații naționale realizează acțiuni comune, prin care ambele organizații, membre ale Confederației Internaționale a Sindicatelor (ITUC) și ale Confederației Europene a      Sindicatelor (ETUC), depun eforturi pentru a sprijini procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeana pe plan social.

În acest context, pentru a sublinia semnificația Zilei Mondiale a Muncii Decente, vineri, 6 octombrie 2023, începând cu ora 10.00, are loc o masă rotundă la Institutul Muncii (mun. Chișinău, str. Zimbrului 10) cu tema „Salariul minim conform standardelor europene”, la care vor participa reprezentanții celor două organizații și ai partenerilor sociali.

Munca decentă nu este un lux, ci un drept fundamental al omului,

iar sindicatele joacă un rol esențial în eforturile continue de a crea o lume în care toți lucrătorii să se poată bucura de beneficiile unui loc de muncă sigur, demn și corect remunerat. 

 Igor ZUBCU                                                          Bogdan Iuliu HOSSU

 Președinte al CNSM                                           Președinte al CNS „Cartel ALFA”