La 19 septembrie curent, CESE (Comitetul Economic și Social European) a decis să implice reprezentanți ai societății civile a țărilor candidate la UE în activitatea consultativă a Comitetului prin numirea „membrilor candidați la extindere (ECM)”. CESE devine prima instituție a UE care a luat o astfel de inițiativă și și-a deschis porțile țărilor candidate, facilitând integrarea lor progresivă și concretă în UE.
O prioritate politică a președintelui CESE, Oliver Röpke, inițiativa a fost primită pozitiv de Comisia Europeană, Parlamentul European, Consiliul European și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), precum și de alți actori relevanți.
„Țările candidate la UE au nevoie de mai mult decât cuvinte goale. Au nevoie de acțiuni concrete. Astăzi, CESE ia o decizie importantă, arătându-le că suntem un partener credibil, unul care își poate îndeplini promisiunile. este un moment cu adevărat istoric și salut sprijinul acestei Camere, al comisarului Várhelyi și al altor parteneri din UE, pentru a transforma această prioritate politică a mea în acțiune. Acum vom colabora mai strâns ca niciodată cu societatea civilă din țările candidate, astfel încât membrii candidați la extindere își pot începe activitatea începând cu 2024”, a precizat Oliver Ropke.
Potrivit instituției, membrii candidați la extindere (ECM) își vor începe activitatea de consiliere începând cu 2024, participând la întregul ciclu de viață al unui aviz CESE. O primă sesiune plenară dedicată a CESE este prevăzută pentru iulie 2024. Obiectivul Plenului ar fi să facă un bilanț al punerii în aplicare a inițiativei și să efectueze „un control al stării de sănătate a drepturilor omului și a democrației”, precum și a condițiilor pentru societatea civilă în țările candidate. ECM-urile ar oferi contribuții pentru avizele CESE, care se concentrează pe probleme de o importanță deosebită pentru țările candidate și procesul de extindere.
„Prin această participare, grupurile societății civile din țările candidate vor putea vedea direct cum funcționează dialogurile civile și sociale europene și vor putea folosi aceste principii la nivel național. Ei vor avea, de asemenea, oportunitatea de a înțelege mai bine viitoarele legi ale UE la care vor trebui să se alinieze normelor naționale. La rândul lor, avizele CESE vor reflecta mai bine provocările și prioritățile cu care se confruntă țările candidate în domenii importante de politică și vor beneficia de expertiza lor”, mai comunică CESE.
Sursa: www.realitatea.md