Importanța fortificării organizațiilor sindicale primare, aspecte cu privire la protecția social-economică a salariaților, membri de sindicat, drepturile și obligațiile liderilor sindicali, au fost principalele subiecte abordate marți, 12 septembrie, la Telenești, în cadrul unui atelier de lucru – parte a campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale”.

La atelierul organizat de Consiliul Raional Telenești al Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), au participat peste 70 de sindicaliști din raion, în frunte cu Virginia Druguș, președinta structurii sindicale raionale.

Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) – Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecție social-economică al CNSM, Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic al CNSM, au comunicat despre obiectivele campaniei, aspecte cu privire la protecția social-economică a salariaților, baza legislativă a activității organizației sindicale primare.

Participanții la acest atelier au avut posibilitatea să adreseze diverse întrebări și să afle răspunsuri la ele de la reprezentanții CNSM. Astfel, au fost abordate probleme legate de inechitățile care încă mai există în domeniul salarizării angajaților din sfera bugetară, în special din educație, au fost elucidate aspecte legate de anularea taxei de înregistrare pentru organizațiile sindicale, chestiuni legate de sistemul de asigurări medicale.

Totodată, sindicaliștii din raionul Telenești au primit „Ghidul liderului de sindicat”, elaborat de specialiștii Confederației, menit să contribuie la perfecționarea continuă și creșterea nivelului de profesionalism al liderilor sindicali. Ghidul respectiv poate fi descărcat pe pagina web a CNSM aici.

Amintim că campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale” se desfășoară în contextul proclamării de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare. Pe parcursul anului curent sunt organizate ateliere de lucru, seminare regionale, întruniri ale activiștilor sindicali. Detalii despre campania „Organizația primară–energia mișcării sindicale” le puteți accesa aici.

Mai multe imagini de la această activitate pot fi accesate pe pagina de Facebook a CNSM.