Interviu cu Angelica Cervaniuc, președinta Organizației sindicale primare de la Întreprinderea Municipală „Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe” din orașul Făleşti, reprezentantă a Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”.

Acesta a fost realizat în cadrul campaniei naționale „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, parte a unei serii de interviuri cu genericul „Istorii de succes ale femeilor lideri de sindicat din mediul rural”.

– Doamnă Cervaniuc, când ați început activitatea în calitate de lider sindical și care este specificul întreprinderii la care lucrați?

– În anul 1984 mi-am început activitatea la Întreprinderea Municipală „Direcția de Producție a Gospodăriei Comunale și de Locuințe” din Fălești. O perioadă am fost plecată din țară, dar în anul 2010 am revenit la întreprindere, unde activez în calitate de șefă de subunitate, sectorul amenajarea teritoriului. În cadrul întreprinderii activează 137 de persoane. Întreprinderea prestează populației servicii în ramura gospodăriei comunale, cum ar fi alimentarea cu apă și canalizare, epurarea apelor reziduale, curățenie ș. a. Specificul activității noastre este că în munca desfășurată sunt antrenați preponderent bărbați. Cu toate acestea,  la întreprindere activează 30 de femei, care asigură funcționarea mai multor procese importante.

– Care sunt principiile după care vă ghidați în activitatea Dvs.?

– Din primele zile de activitate, am fost și sunt omul care caută și pune accent pe dreptate, astfel încât să fie respectate atât cerințele angajatorului, cât și drepturile salariatului. O perioadă de timp am fost membră a Comitetului sindical, înaintată de la sectorul de amenajare, iar în anul 1996 am fost aleasă în calitate de președintă a acestei structuri, pentru două mandate. În 2010, am revenit în această funcție și le mulțumesc colegilor pentru susținere.

– Care ar fi, în opinia dvs., calitățile unui lider sindical?

– Pentru a fi un bun lider sindical, trebuie să fii un om responsabil, să fii curajos. Trebuie să poți să argumentezi de ce este nevoie să întreprinzi o acțiune sau alta, de ce este nevoie să implementezi diverse inițiative și hotărâri. Să comunici eficient și să știi să conlucrezi cu diferite persoane și instituții pentru a apăra interesele celor care te-au ales. În același timp, trebuie să cunoști foarte bine prevederile legislației muncii și cum să negociezi cu angajatorul.

– Cum se implică organizația sindicală în soluționarea problemelor social-economice cu care se confruntă salariații, membrii de sindicat?

– Prioritatea unui lider sindical este apărarea drepturilor membrilor de sindicat. În acest sens, depunem toate eforturile la negocierea unor prevederi avantajoase pentru salariați în Contractul colectiv de muncă. În luna septembrie curent, actualul Contract colectiv de muncă expiră și lucrăm la un nou Contract, pe care urmează să-l semnăm cu angajatorul. Principala cerință a salariaților, membri de sindicat, este majorarea salariului minim care astăzi este de doar 4000 de lei. Evident că acest salariu nu acoperă cheltuielile pe care trebuie să le suporte o familie. O altă solicitare a salariaților este introducerea tichetelor de masă. De asemenea, negociem includerea unor zile adăugătoare la acordarea concediului de odihnă, inclusiv pentru munca prestată în condiții nocive. Acum, însă, ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă – îmbătrânirea cadrelor. Salariile oferite nu sunt atractive pentru tineri. Pentru a stimula tinerii, ne-am propus să negociem diferite facilități anume pentru tinerele familii – zile adăugătoare la concedii, facilități pentru tinerele mame, acordarea ajutoarelor materiale pentru diferite necesități. Trebuie să mai menționez că pandemia a afectat foarte mult starea sănătății salariaților.  Suntem angajați într-o sferă de activitate unde este un contact intens cu populația și am avut foarte mulți salariați bolnavi de Covid-19, mulți dintre ei în stare gravă. În perioada pandemiei, șapte salariați au decedat din cauza acestei infecții.

– Care sunt principalele probleme cu care vă confruntați?

– Astăzi este foarte dificil să atragi tineri specialiști în sfera deservirii comunale. Activăm la o întreprindere care este la autogestiune, iar capacitățile întreprinderii sunt foarte limitate. Condițiile de muncă sunt grele și chiar periculoase pentru sănătate. Vorbim despre activități care necesită multă muncă fizică – curățarea fântânilor și a sistemelor de canalizare, asigurarea curățeniei în oraș etc. Avem la întreprindere o lipsă foarte mare de cadre, atât calificate, cât și necalificate. În trecut, erau școli profesionale care pregăteau specialiști pentru domeniul gospodăriei comunale, acum ele nu mai sunt. Când se angajează un lucrător nou, acesta este instruit și pregătit, practic, de la zero. O altă problemă care frământă salariații, în special salariatele, este legată de vârsta de pensionare. Este o problemă foarte dureroasă pentru femei, mai ales că condițiile de muncă la întreprindere sunt grele. Consider că autoritățile ar trebui să revizuiască legislația în acest sens. De asemenea, o altă problemă este legată de transportarea persoanelor care activează la întreprindere, dar trăiesc în localitățile din jurul orașului Fălești. Încercăm să introducem în Contratul colectiv de muncă posibilitatea de a asigura acești salariați cu transport. Noi simțim tot mai acut lipsa de cadre, iar pe viitor această problemă va fi și mai mare, dacă acum nu vor fi întreprinse acțiunile necesare.

– Cum sunt respectate drepturile femeilor în mediul rural?

– Drepturile femeile le cunosc. Informăm salariații în cadrul activităților pe care le desfășurăm. Nu avem probleme legate de cazuri de violență sau abuzuri împotriva femeilor. Salarizarea angajaților de la întreprinderea noastră nu are legătură cu discriminarea pe criterii de gen, nu avem astfel de manifestări. Discriminarea este legată de ceea ce se întâmplă în afara activității profesionale – femeile au mai multe poveri pe umerii lor, legate de grija de gospodărie, de soluționarea problemelor de familie.

– Ce acțiuni sunt necesare pentru a dezvolta organizațiile sindicale primare?

– Când vorbim despre această problemă, trebuie să avem în prim-plan atragerea tinerilor în sindicate. Tinerii sunt cei care vin cu idei noi, ei au alte nevoi, sunt cei care pot aduce un nou suflu în sindicate. Este important să fie depuse mai multe eforturi în ceea ce privește atragerea tinerilor în sindicate. De asemenea, este important să-i informăm pe salariați despre drepturile pe care le au și care este rolul sindicatelor. În acest sens, ne oferă suport substanțial Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri „Sindindcomservice”, care ne susține în demersurile noastre. Apreciem eforturile legate de negocierea și încheierea Convenției colective la nivel de ramură. Este important să fim uniți. Cu cât vom fi mai mulți, cu atât vom fi mai bine auziți.

– Ce mesaj aveți pentru femeile sindicaliste?

– Le doresc femeilor sindicaliste mult curaj și sănătate. Să se bucure de susținerea membrilor de sindicat și să aibă în vedere faptul că toți membrii de sindicat sunt egali și toți trebuie să se bucure de drepturi egale. Doresc tuturor pace pe pământ.

– Vă mulțumim pentru interviu și vă urăm succes!

Interviu realizat de Ion Sclifos

Mai multe informații despre campania  „Organizația primară – energia mișcării sindicale” puteți accesa pe pagina web a CNSM www.sindicate.md și pe www.vocea.md.

Interviul video poate fi accesat mai jos.