În perioada 12-13 iulie curent, Comitetul Economic și Social European (CESE) desfășoară la Bruxelles, Belgia, cea de-a 580-a Sesiune plenară întitulată „Viitorul rol al societății civile în procesul de extindere a Uniunii Europene”, care are drept obiectiv abordarea rolului societății civile în procesul de extindere a Uniunii Europene.

Evenimentul a întrunit membri ai delegației Republicii Moldova și Uniunii Europene, printre care, Dorin Recean, prim-ministru al Republicii Moldova, care a avut o intervenție online, Igor Zubcu, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Olivér Várhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, Majlinda Bregu, secretar general al Consiliului de Cooperare Regională, precum și reprezentanți ai organizațiilor societății civile din țările candidate.

În cadrul Sesiunii plenare a CESE, participanții și-au împărtășit punctul de vedere cu privire la o mai bună implicare a societății civile în procesul de extindere și la posibilitățile de îmbunătățire a cooperării dintre societatea civilă din țările candidate la UE și instituțiile UE.

În discursul său, Igor Zubcu, președinte al CNSM, s-a axat pe mai multe aspect referitoare la rolul sindicatelor și al societății civile în procesul de extindere a Uniunii Europene.

„Cu referire la rolul sindicatelor, în calitate de exponent important al societății civile, am subliniat interesul deosebit de a participa la procesele ce vizează demararea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, și, ulterior, de a participa la negocieri, pentru a putea asigura respectarea drepturilor și intereselor lucrătorilor. În acest sens, societății civile îi revine un rol fundamental în asigurarea principiului dezvoltării durabile „nimeni nu este lăsat în urma – trebuie să se țină cont de interesele fiecăruia”, și are menirea de a face ca vocea fiecăruia să fie auzită”, a menționat președintele CNSM.

Liderul sindical a subliniat că este primordial ca în procesul de aderare a Republicii Moldova la UE să nu fie diminuate drepturile și garanțiile lucrătorilor. De asemenea, potrivit președintelui CNSM, este prioritară includerea sindicatelor în procesul de negociere dintre Republica Moldova și UE la etapa de aderare.

În context, președintele CNSM s-a referit la implicarea mișcării sindicale din Republica Moldova în mai multe procese și platforme ce vizează procesul de aderare unde a venit cu o serie de propuneri concrete, inclusiv în cadrul celei de-a 11-a Reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova din 30 martie 2023.

La cea de-a 580-a Sesiune plenară a CESE, noul președinte al acestei organizații, Oliver Röpke, a prezentat inițiativa de desemnare a unor membri onorifici pentru extindere în cadrul societății civile a țărilor candidate la UE, inclusiv din Republica Moldova, care vor participa în activitatea sistematică  a Comitetului. De asemenea, semnarea Memorandum-ului de Înțelegere între Comitetul Economic și Social European și Consiliul de Cooperare Regională, reprezintă un alt moment important din cadrul acestui eveniment.

Precizăm că Comitetul Economic și Social European este un organ consultativ al Uniunii Europene, cu sediul la Bruxelles. Este compus din 329 de membri. Avizele sale sunt solicitate în cazurile de consultare obligatorie în domeniile stabilite de tratate sau ca o consultare voluntară de către Comisie, Consiliu sau Parlament. Comitetul poate, de asemenea, să emită avize din proprie inițiativă.