333023279_539799544911613_2125869278493505728_n

În ajunul Zilei internaționale a femeii, sărbătorită anual la data de 8 martie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat luni, 6 martie, la Palatul Republicii, concertul cu genericul „Sărut femeie, mâna ta!”. La eveniment au participat deputate din Parlamentul Republicii Moldova, reprezentante ale Guvernului Republicii Moldova, Organizației Internaționale a Muncii, societății civile.

Peste 600 de sindicalistele au admirat un spectacol cu artiști autohtoni, care au interpretat melodii din repertoriul popular și cântece de estradă. Astfel, femeile au fost delectate cu un program muzical variat oferit de orchestra „Plai Moldovenesc”, interpreții de muzică ușoară Nelly Ciobanu, Snejana Frija, Nicolae Ciubotaru, Nătălița Botnaru, Lucia Bejenari și Igor Rusu.

În cadrul concertului, Igor Zubcu, președintele CNSM, a adresat un mesaj de felicitare și a accentuat necesitatea unei mai bune protecții a drepturilor femeilor și promovării intereselor acestora.  „Folosind această oportunitate, aș vrea mai întâi să exprim mari mulțumiri pentru munca depusă în domeniile în care activați.  Astăzi femeia este întâlnită oriunde, muncind în sectoarele economiei naționale. Dumneavoastră, cu mândrie serviți țara și aduceți o contribuție enormă în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Cunoaștem în profunzime dificultățile cu care se confruntă femeile la locul de muncă și mereu pledăm pentru condiții adecvate de lucru”, a subliniat liderul sindical.

Președintele CNSM a enumerat contribuția Confederație în 2022, îndreptată spre susținerea femeilor, în următoarele domenii: stabilirea indemnizației lunare pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 2 ani, indiferent de statutul părintelui, în mărime de 1000 de lei; introducerea opțiunii a treia pentru concediul de îngrijire a copilului până la vârsta de 3 ani, cu plata a 90% din baza de calcul pentru fiecare copil; calcularea indemnizației de maternitate din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate; majorarea indemnizației unice acordate la nașterea fiecărui copil de la 10 068 de lei la 10 932 de lei; promovarea ratificării Convenției 190 privind eliminarea violenței și hărțuirii la locul de muncă.

„Vă asigurăm că sindicatele vor întreprinde și pe viitor măsuri concrete pentru îmbunătățirea protecției social-economice, susținerea și protejarea femeii la locul de muncă și în societate, în ansamblu”, a conchis președintele CNSM.

Pentru a vedea fotografii de la concert, accesați acest link.