IMG_3195

În preajma începerii noului sezon agricol și desfășurării lucrărilor de primăvară, pentru a preveni riscurile de producere a accidentelor de muncă și a respecta normele de securitate și sănătate în muncă (SSM) în agricultură, săptămâna curentă,  specialiștii Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, din cadrul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Vasile Siloci și Vladimir Gorban, au demarat mai multe activități de instruire în raionul Ștefan Vodă.

Peste 130 de salariați, membri de sindicat, de la întreprinderea SRL “FOCARO-AGRO”, din satul Copceac, au beneficiat de informații utile agricultorilor, atât teoretice cât și practice,  cu privire la elaborarea instrucțiunilor și ordinelor la nivel de unitate în domeniul securității și sănătății în muncă, procesele verbale de evaluare a condițiilor nocive de muncă, instrucțiuni specifice în domeniu SSM în agricultură.

Inspectorii au informat despre practicile anti-incendiare, transportarea corectă a lucrătorilor în câmp, igiena muncii, îndatoririle funcționale ale specialiștilor serviciului de securitate și sănătate în muncă, desfășurarea corectă a lucrărilor mecanizate și de utilizare corespunzătoare a echipamentului agricol.

Vasile Siloci, inspector de muncă, a specificat că potrivit datelor statistice în agricultură sunt înregistrate foarte multe accidente de muncă. Acest lucru se întâmplă deoarece lucrătorii din agricultură nu sunt suficient de bine informați, nu conștientizează pericolele și riscurile la care se expun.

De asemenea, pentru a preveni producerea accidentelor de muncă este necesar de cultivat în permanență o cultură în domeniul SSM prin campanii de informare și sensibilizare, organizare periodică a activităților de instruire, monitorizarea strictă a respectării cerințelor în domeniul SSM.

Vizita de lucru în satul Copceac face parte dintr-un program mai amplu de instruiri pe care inspectorii de muncă le vor desfășura în raionul Ștefan Vodă în perioada februarie-martie curent. Anterior, reprezentanții Uniunii Teritoriale din raionul Ștefan Vodă a Federației Naționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” au venit cu o solicitare către CNSM de a oferi suportul inspectorilor de muncă în procesul de instruire a sindicaliștilor de la mai multe întreprinderi din sectorul agricol din acest raion.