IMG_7455

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a avut la data de 24 februarie o întrevedere cu Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI), și Mihail Bîlba, vicepreședinte CCI. Părțile au discutat despre prioritățile de colaborare pe parcursul anului 2023, organizarea unor activități comune, situația în domeniul formării profesionale la nivel național.

Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat importanța conjugării eforturilor în domeniul pregătirii profesionale a viitorilor salariați în cadrul învățământului profesional tehnic în sistem dual, apreciat de elevi/studenți și patroni. Liderul sindical a specificat că sunt necesare mai multe eforturi din partea tuturor partenerilor sociali pentru a crea noi oportunități de angajare a tinerilor pe piața muncii, cu salarii decente, condiții bune de muncă, mediu competitiv de activitate profesională, respectarea standardelor în domeniul muncii.

La rândul său, Sergiu Harea, președinte al CCI, a vorbit despre organizarea noii ediții a expoziției naționale „Fabricat în Moldova”, la care au participat peste 70 de mii de vizitatori, măsurile de promovare și susținere a mediului de afaceri grav afectat de crizele din ultimii ani, importanța dezvoltării în continuare a învățământului profesional tehnic în sistem dual, de care anual beneficiază circa 2000 de elevi/studenți și peste 150 de companii din țară.

Părțile și-au manifestat interesul să continue dialogul pentru a organiza evenimente de promovare a businessului și responsabilității sociale corporative, inclusiv în cadrul concursului ”Marca comercială a anului”, promovarea unui mod sănătos de viață în rândul salariaților prin măsuri concrete de stimulare a acestora să practice activități sportive, intensificarea conlucrării dintre sindicate și patroni pentru a contribui împreună la îmbunătățirea condițiilor de muncă și asigurarea unui trai decent pentru salariați.

De asemenea, părțile au făcut un schimb de opinii despre situația social-economică din țară, impactul crizei economice, efectele inflației, activitățile desfășurate de cele două instituții în ultima perioadă.

Amintim că la 3 noiembrie 2017, CNSM și CCI  au semnat un Acord de colaborare care prevede acțiuni comune privind consolidarea mediului de afaceri și protejarea social–economică a salariaților, organizarea activităților de formare continuă, inclusiv în sistemul dual și alte forme de instruire la locul de muncă, activități ce vizează organizarea concursului ”Marca comercială a anului”.