1

Comisia Națională pentru Integrare Europeană, convocată miercuri, 11 ianuarie, de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a evaluat modul de realizare a Planului de acțiuni pentru îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană la acordarea statutului de țară candidată Republicii Moldova. La ședință a participată Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).

Membrii comisiei au fost informați despre faptul că, din cele 35 de acțiuni care urmau să fie implementate până la sfârșitul lui 2022, 16 sunt realizate și nouă se află la etapa finală. Printre acțiunile realizate se numără adoptarea de către Parlament a noului Cod electoral, intrat în vigoare la 1 ianuarie curent. La fel, Guvernul a adoptat Regulamentul cu privire la achizițiile publice de valoare mică.

Președinta Maia Sandu a menționat că măsurile rămase trebuie să fie finalizate până la sfârșitul lunii martie și a subliniat că este necesar ca toate instituțiile responsabile să accelereze eforturile de implementare a Planului de acțiuni.

De asemenea, membrii Comisiei au convenit asupra elaborării unui Plan de ajustare a legislației naționale la acquis-ul comunitar. Totodată, printr-un decret al Președintei, au fost numiți noi membri ai Comisiei – miniștri, parlamentari, reprezentanți ai organelor de drept și ai societății civile.

Precizăm că Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, împreună cu Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova, au devenit membri ai  Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană la 4 august 2022.

Comisia Națională pentru Integrare Europeană coordonează eforturile de pregătire a realizării obiectivului național de integrare europeană, inclusiv implementarea reformelor asumate de Republica Moldova prin angajamentele față de Uniunea Europeană.

Sursa foto: www.presedinte.md