320947530_466801992197107_4330096201840437590_n

Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS” a organizat la data de 19 decembrie conferința anuală de evaluare a activităților din anul curent și de planificare pentru anul 2023, fiind aprobat bugetul sindical pentru anul viitor. Evenimentul a întrunit reprezentanți ai Comitetului Executiv, lideri de sindicat ai organizațiilor membre, membri ai Comisiei de cenzori, precum și reprezentanți ai partenerilor sociali.

În cadrul activității, Victor Talmaci, președintele Federației „SINDICONS”, a prezentat raportul privind activitatea organelor de conducere pe perioada septembrie 2022-decembrie 2022. În acest sens, a fost prezentată o sinteză a activităților desfășurate în perioada de referință, marcată de numeroase crize. Totodată, liderul sindical s-a referit la situația din ramură, efectele crizei economice asupra salariaților din construcții și necesitatea conjugării eforturilor partenerilor sociali pentru a depăși această criză.

Planul de activitate pentru 2023 include realizarea rezoluțiilor și Hotărârilor Congresului și ale conferinței anuale a centrului sindical național-ramural,  efectuarea vizitelor de lucru la întreprinderile din ramură, soluționarea conflictelor colective și a litigiilor individuale de muncă, organizarea activităților de instruire și a campaniilor de informare, dezvoltarea cooperării cu partenerii sociali și organizații internaționale.

În pragul sărbătorilor de iarnă, elevii de la Școala Profesională din Orhei au venit cu colinde în față participanților la conferință, urându-le un nou an prosper și cu multe realizări. Totodată, în semn de apreciere pentru munca desfășurată în cadrul organizațiilor sindicale, conducerea Federației a înmânat diplome mai multor lideri și activiști care s-au remarcat în activitatea profesională.

Precizăm că la data de 17 septembrie 2021, partenerii sociali au convenit să modifice și să completeze Convenția colectivă în ramura construcțiilor pentru anii 2018-2022 prin semnarea unui Acord de modificare a acesteia care prevede nivelul salariului tarifar pentru I-a categorie de calificare, coeficientul și valoarea minimă a salariului pentru unitățile care aplică sisteme netarifare de salarizare, inclusiv pașii următori în vederea majorării salariului în ramură.

Menționăm că conferința anuală a Federației „SINDICONS” a fost organizată de Ziua Sindicatului din Construcții. Anul acesta, Federația marchează 117 ani de la fondare.