IMG_9352

În contextul marcării Săptămânii Tineretului, Comisia de tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) organizează săptămâna curentă mai multe activități dedicate tinerilor care au ca scop valorificarea potențialului tinerilor, prin informarea și implicarea acestora în diferite activități sindicale menite să le fortifice abilitățile în domeniul dreptului muncii și protecției sociale.

Astfel, marți, 15 noiembrie curent, tinerii sindicaliști, împreună cu conducerea CNSM și specialiști ai aparatului Confederației, au fost la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu”. Circa 100 de tineri, studenți de la cele două universități, au beneficiat de instruiri și au fost familiarizați cu activitatea mișcării sindicale.

Potrivit lui Gheorghe Buruiană, președinte al Comisiei de tineret din cadrul CNSM, și președinte al Comitetului sindical al Studenților și Rezidenților în Medicină, studenții au fost informați despre diverse aspecte legate de relațiile de muncă, drepturile salariaților și noțiuni cu privire la dreptul muncii, cum să încheie un contract de muncă, care este conținutul unui contract colectiv de muncă, avantajele apartenenței la sindicate.

Sergiu Suruceanu, jurist în cadrul Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale și Producerii de Mărfuri “Sindindcomservice” și membru al Comisiei de Tineret a CNSM, a comunicat tinerilor despre ce trebuie să cunoască atunci când se vor încadra în câmpul muncii, la ce trebuie să atragă atenție în ceea ce privește drepturile pe care le au la locul de muncă. De asemenea, s-a discutat despre modificările operate la Codul muncii, poziția sindicatelor în acest sens.

Totodată, Mihai Condur și Pavel Macari, specialiști IT în cadrul CNSM, au comunicat tinerilor despre beneficiile aplicației mobile “Drepturile salariaților!”, lansată de CNSM în luna septembrie 2022 cu suportul Organizației Internaționale a Muncii. Tinerii au aflat ce conține această aplicație și cum să o utilizeze eficient pentru a fi informați cu privire la dreptul muncii, activitatea CNSM și a obține răspunsuri la diverse întrebări de la specialiștii Confederației.

Prezentă la aceste activități, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a vorbit tinerilor despre politicile Confederației în domeniul susținerii tinerilor specialiști, eforturile Confederației îndreptate spre asigurarea și promovarea drepturilor și garanțiilor în domeniul muncii și a altor drepturi nemijlocit legate de muncă, perspectivele de dezvoltare a sectorului de tineret, motivația apartenenței la sindicate, subliniind importanța implicării tinerilor în activitatea sindicală.

Săptămâna curentă, la data de 17 noiembrie, reprezentanții Comisiei de Tineret a CNSM vor fi alături de studenții participanți la concursul interuniversitar „Balul bobocilor”, pentru a promova sindicalismul în rândul tineretului studios.