312477892_2771693919636859_1115614393465322092_n

Circa 100 de lideri și activiști sindicali din UTA Găgăuzia, reprezentanți ai salariaților din diferite ramuri ale economiei naționale, au participat joi,  27 octombrie, la un seminar de instruire, care a fost organizat de Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și reprezentantul Confederației în UTA Găgăuzia.

Seminarul a avut drept obiectiv consolidarea capacităților sindicatelor de reprezentare și apărare a drepturilor și intereselor salariaților,  inclusiv prin cunoașterea modificărilor de ultimă oră a legislației muncii și a priorităților CNSM.

La activitate au participat Sergiu Morari, consultant principal al CNSM, Sergiu Iurcu, șef adjunct, Departamentul protecție social-economica al CNSM, Natalia Vornicova, reprezentant al CNSM în teritoriu.

Specialiștii Confederației au familiarizat participanții cu cele mai recente modificări ale legislației care se referă la protecția social-economică a salariaților și dreptul muncii. Participanții au fost informați despre inițiativele și cerințele înaintate în ultima perioadă de către CNSM în cadrul consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali.

Totodată, sindicaliștii din UTA Găgăuzia au fost familiarizați cu obiectivele CNSM, trasate la Congresul IV, rezultatele consultărilor și negocierilor cu partenerii sociali, propunerile și cerințele înaintate de sindicate în domeniul social-economic, realizările CNSM din ultima perioadă, aplicația mobilă „Drepturile salariaților!”, recent lansată de CNSM.

Reprezentanții CNSM au adus la cunoștința celor prezenți la seminar informații cu privire la modificările și completările operate în Codul muncii prin Legea nr. 243 din 28 iulie 2022. Sindicaliștii au avut posibilitatea să abordeze diverse probleme cu care se confruntă în teritoriu și să obțină de la specialiștii Confederației recomandări care ar contribui la soluționarea acestora și alte informații utile.

Sindicaliștii din UTA Găgăuzia au apreciat importanța subiectelor abordate, buna organizare și și-au manifestat interesul de a participa la astfel de activități și pe viitor.

Precizăm că săptămâna curentă, la data de 25 octombrie, CNSM și reprezentantul Confederației în UTA Găgăuzia au organizat un seminar de instruire în format online la care au participat sindicaliști din UTA Găgăuzia, fiind abordate subiecte legate de modificările recente operate la legislația muncii.