312534673_783297246063397_7518960640488652169_n

Vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Sergiu Sainciuc, participă la lucrările celei de-a 19-a reuniuni a Comitetului Executiv ITUC-PERC (Consiliul Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor), care se desfășoară săptămâna curentă la Bruxelles, Belgia.

Irakli Petriashvili, președintele PERC și Luca Visentini, secretarul general al PERC au comunicat viziunea și poziția PERC cu privire la criza energetică, economică și socială, provocările legate de securitatea în Europa, campaniile demarate de PERC privind sănătatea și securitatea la locul de muncă, acțiunile de solidaritate sindicală îndreptate spre susținerea refugiaților din Ucraina, impactul reformelor în domeniul legislației muncii demarate în mai multe țări membre ale PERC.

Agenda activității cuprinde subiecte precum: situația mișcării sindicale din Belarus și Kazahstan; pregătirile legate de organizarea Congresului ITUC; discuții cu privire la Raportul anual de activitate al PERC, Raportul Comisiei pentru femei, inclusiv cu cel cu privire la activitatea Comitetului pentru tineret; Planul de lucru al PERC pentru 2023; diverse chestiuni organizatorice.

În cadrul activităților organizate de PERC, Sergiu Sainciuc, vicepreședintele CNSM, a informat despre acțiunile CNSM în vederea ratificării Convenției Nr. 190 a Organizației Internaționale a Muncii, precum și acțiunile întreprinse în domeniul securității și sănătății în muncă, implementarea Convențiilor OIM Nr. 155 și Nr. 187, care au fost declarate Convenții fundamentale ale OIM. De asemenea, vicepreședintele Confederației a comunicat despre reforma Inspectoratului de Stat al Muncii și poziția CNSM pe acest subiect.

Amintim că Consiliul Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor a fost creat în anul 2007 pentru a consolida activitatea membrilor ITUC din regiune, precum și pentru a aborda diverse probleme specifice țărilor din Europa și Asia Centrală. CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor în anul 2010. ITUC întrunește în rândurile sale 331 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de circa 200 milioane de membri.