310059907_1059489801408218_5583767391803367351_n

Pe 6 și 7 octombrie, la Istanbul, Turcia, a avut loc cea de-a 7-a Conferință pentru Tineret a Consiliului Regional Pan-European (PERC) cu genericul „Transformarea angajării tinerilor în era digitalizării”.  Participanții, tineri sindicaliști din Europa și Asia Centrală, au analizat viitorul muncii și provocările aduse de digitalizare. Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a fost reprezentată la această conferință de către Irina Boico, vicepreședinta Comisiei de Tineret a Federației Sindicale “Sănătatea”.

Împreună cu experți de la Confederația Europeană a Sindicatelor, Platforma pentru Învățare Permanentă, Academia Globală de Organizare și Fundația „Friedrich-Ebert-Stiftung”, participanții au analizat consecințele digitizării asupra lumii muncii care au un impact semnificativ asupra tinerilor lucrători.

După cum s-a discutat, chiar înainte de izbucnirea crizei COVID-19, tinerii lucrători aveau șanse mici de a găsi un loc de muncă stabil pe termen lung.  Ratele șomajului și subocupării în rândul tinerilor au fost mult mai mari decât în ​​alte grupe de vârstă.  Însă, epoca digitalizării a provocat noi tulburări și încurajează munca precară, iar mulți tineri nu au de ales decât să câștige prima experiență de lucru lucrând pe platforme digitale care sunt supuse pericolelor legate de munca în condiții informale.

Participanții au luat în considerare și provocările în ceea ce privește dobândirea competențelor necesare în era digitalizării, posibilitățile de organizare a muncitorilor, importanța implicării sindicatelor în ceea ce privește extinderea rețelei de tineri și a organizării acestora în cadrul sindicatului.

În cadrul activității, ca un exemplu de bune practici în era digitalizării, Irina Boico, vicepreședinta Comisiei de Tineret a Federației Sindicale “Sănătatea”, reprezentanta CNSM în Comitetul de Tineret PERC, a prezentat aplicația mobilă „Drepturile salariaților”, recent lansată de CNSM, care a atras multă atenție din partea participanților.

În a doua zi a conferinței au avut loc alegeri pentru Comitetul de Tineret PERC în timp căreia reprezentantul sindicatului din Federația Rusă KTR, Juri Valdamov, a fost ales președinte al Comitetului de Tineret PERC. După alegeri, participanții au stabilit domeniile de priorități pentru următorii doi ani: tranziție justă, sprijin pentru rețelele sindicale de tineret, eradicarea locurilor de muncă periculoase, creșterea vizibilității PERC, o mai bună reprezentare a tinerilor în organele de decizie.