IMG_1764

În ajunul Zilei profesionale a lucrătorilor din construcții, marcată în a doua duminică din luna august, președintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Igor Zubcu, a participat la data de 11 august, la un eveniment organizat de Federația Patronatului din Construcții și Producere a Materialelor de Construcții și Federația Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS”.

La evenimentul festiv, în cadrul căruia au fost celebrați cei mai buni profesioniști în domeniul construcțiilor, care au fost distinși cu diplome și mențiuni, au participat conducerea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, conducători ai organizațiilor sindicale și patronale din domeniu, conducători de întreprinderi din ramura construcțiilor.

În discursul său, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a apreciat buna conlucrare care există între partenerii sociali din ramura construcțiilor, și a subliniat că, conlucrarea existentă dintre Sindicatele și Patronatele din ramură poate servi ca exemplu de urmat.

În mesajul său de felicitare, liderul sindical s-a referit la rezultatele obținute în cadrul dialogului social la nivel național, cooperarea dintre Sindicate și Patronate, activitatea Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, colaborarea cu Guvernul Republicii Moldova pe mai multe direcții.

Președintele Confederației a subliniat rezultatele obținute de partenerii sociali din ramură: semnarea Convenției colective, negocierile legate de majorarea salariilor, soluționarea problemelor prin dialog, consultări și negocieri, promovarea în comun a propunerilor de contracarare a ocupării informale și a achitării salariilor „în plic”.

“Este cunoscut faptul că ramura construcțiilor dintotdeauna a fost vestită în Republica Moldova. Este o ramură cu tradiții, cu oameni muncitori. Constructorii pe deplin merită aprecierea pe care o au, dar cred că meritați și mai mult. Vă urez să negociați și să ajungeți la înțelegeri pentru salarii mai mari. Să asigurați condiții de muncă inofensive cu „0” accidente de muncă. Să beneficiați de drepturi și garanții mai bune. Să aveți familii care să vă aștepte cu bucurie acasă.”, a conchis președintele CNSM.

Conform datelor statistice, circa 30000 de mii moldoveni lucrează în domeniul construcţiilor, minerit și industria materialelor de construcții.

Departamentul mass-media și relații internaționale