IMG_9004

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, participă în această săptămână la lucrările celei de-a 18-a ședințe extraordinare a Comitetului Executiv ITUC-PERC (Consiliul Regional Pan-European al Confederației Internaționale a Sindicatelor), care a demarat astăzi, 21 iunie, la Bruxelles, Belgia.

La deschiderea ședinței au participat Sharan Burrow, secretar general al ITUC, Irakli Petriashvili, președinte PERC, Luca Visentini, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor, Anton Leppik, secretar executiv al PERC.

Programul celei de-a 18-a ședințe extraordinare a Comitetului Executiv ITUC-PERC prevede o serie de subiecte ce vizează activitatea, realitățile și perspectivele dezvoltării mișcării sindicale din regiune și, în particular, din subregiuni.

Astfel, sindicaliștii vor aborda mai multe chestiuni importante pentru mișcarea sindicală europeană, precum și evoluțiile mișcării sindicale la nivel global, deciziile Consiliului General al ITUC și acțiunile ulterioare, rezultatele Conferinței Internaționale a Muncii care s-a desfășurat recent la Geneva, Elveția.

Un subiect apare în cadrul discuțiilor îi revine războiului din Ucraina și consecințele acestuia, sprijinul și acțiuni de solidaritate, pace și reconstrucție desfășurate de la începutul războiului de către organizațiile sindicale, inclusiv din Republica Moldova.

Totodată, sindicaliștii vor discuta despre pregătirea și organizarea lucrărilor Congresului ITUC, care se va desfășura în luna noiembrie curent, procese interne legate de funcționarea organelor alese ale PERC și a Comitetelor pentru femei și tineret ale PERC.

Amintim că PERC a fost creată în anul 2007 pentru a uni și mai mult membrii ITUC din regiune, precum și pentru a aborda diverse probleme specifice țărilor din Europa și Asia Centrală. CNSM a devenit membră a Confederației Internaționale a Sindicatelor în anul 2010. ITUC întrunește în rândurile sale 331 centre sindicale naționale din 163 de țări și regiuni, cu un total de circa 200 milioane de membri.

Departamentul mass-media și relații internaționale

Abonați-vă la canalul CNSM pe Telegram https://t.me/sindicatemd