De la 1 ianuarie 2025, au intrat în vigoare un șir de măsuri importante în domeniile protecției sociale și economice a salariaților și familiilor acestora. Vă prezentăm mai jos mai multe noutăți în materie de protecție social-economică a populației, obținute inclusiv grație eforturilor partenerilor sociali în cadrul procesului de consultări și negocieri pe parcursul anului 2024.
Salariul minim pe ţară. Începând cu 1 ianuarie, salariul minim pe țară constituie 5.500 de lei lunar, ceea ce este cu 500 de lei mai mult comparativ cu 2024. Este vorba despre un program complet de lucru de 169 de ore, ceea ce reprezintă 32,54 lei pe oră.
Salariul mediu lunar pe economie. Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul mediu lunar pe economie va crește cu 2400 de lei și va ajunge la 16 100 de lei. O hotărâre în acest sens a fost aprobată la data de 18 decembrie 2024, în cadrul ședinței de Guvern. De mărimea salariului mediu lunar pe economie se ține cont la determinarea plafonului indemnizațiilor de asigurări sociale, a venitului lunar asigurat al salariaților parcurilor IT, dar și la stabilirea valorii pagubelor, în cazul săvârșirii unor abateri legale.
Bugetul de Stat: Guvernul a aprobat la data de 4 decembrie 2024 proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2025. Principalele măsuri prevăzute în document țin de implementarea politicilor salariale noi, acordarea compensațiilor la energie, precum și majorarea prestațiilor sociale. Documentul prevede creșteri salariale de 15% pentru personalul medical și de circa 9% pentru pedagogi, pentru unii angajați din organele de forță și alte categorii de angajați bugetari. Valoarea de referință de bază pentru calcularea salariilor în sectorul bugetar va fi majorată cu circa 5% comparativ cu anul 2024 – de la 2100 de lei la 2200 de lei.
Modificări la Legea salarizării. Guvernul a aprobat la data de 4 decembrie 2024 modificări la Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Modificările urmăresc creșterea și uniformizarea nivelului salarial pentru mai multe categorii de angajați din sectorul bugetar.
Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată. Guvernul a aprobat o hotărâre prin care indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată la 21.350 lei, începând cu 1 ianuarie 2025. Conform estimărilor Casei Naționale de Asigurări Sociale, aproximativ 33.054 de copii vor beneficia de această indemnizație în anul 2025.
Cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. De la 1 mai 2025, va spori cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Acesta va fi de 3300 de lei pentru persoanele care au realizat un stagiu de cotizare de 40 de ani, la momentul stabilirii pensiei. De la 1 aprilie 2025, pensiile și alte prestații sociale vor fi indexate cu 6,1%. Este prevăzută și majorarea unor prestații sociale, inclusiv pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice și veteranii de război.
Program unic al asigurării obligatorii de asistență medicală. Cabinetul de miniștri a aprobat la data de 23 decembrie, noul Program unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, care are scopul de a elimina deficiențele și de a adapta Programul la cerințele actuale ale sistemului de sănătate din Republica Moldova. Programul reflectă volumul și modalitatea de acordare a asistenței medicale cetățenilor, lista de maladii și stări ce necesită asistență finanțată din sursele asigurării obligatorii de asistență medicală și tipurile de servicii, furnizate de instituțiile de profil, contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină.
Indemnizații mai mari pentru tinerii medici care se vor angaja în mediul rural. Pentru a atrage și a menține tinerii specialiști în sistemul medical, în special la sate, unde nu sunt suficiente cadre, Executivul a aprobat modificări la Metodologia acordării facilităților tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice încadrați în câmpul muncii în mediul rural. Astfel, indemnizația unică crește de la 120 de mii de lei până la 250 de mii de lei.
Ajutor social personalizat. Începând cu 2025, identificarea și evaluarea familiilor beneficiare de asistență socială se realizează printr-o abordare individualizată, conform modificărilor aprobate de Guvern la Regulamentul privind modul de stabilire și plată a ajutorului social. Conform proiectului aprobat de Guvern, beneficiarii vor avea parte de un plan individualizat de asistență. De asemenea, proiectul prevede numirea asistentul social comunitar drept manager de caz, care va fi responsabil de monitorizarea implementării acțiunilor din planul individualizat de asistență.
Compensații la energie. Pentru sezonul rece 2024-2025, Guvernul a aprobat majorarea valorii compensațiilor la energie, sprijinind astfel familiile vulnerabile în fața costurilor ridicate la utilități. Astfel, valoarea minimă a compensației crește de la 300 de lei la 500 de lei pentru toate tipurile de energie. Valoarea maximă va spori de la 800 lei la 1000 lei pentru gaze naturale, iar pentru energia termică, electricitate și combustibil solid valoarea maximă va rămâne la nivelul de 800 lei.
Card European de Asigurări Sociale de Sănătate. În Moldova va fi implementat un card european de asigurări sociale de sănătate. Cardul oferă posibilitatea pacientului dintr-o țară membră a Uniunii Europene de a primi asistență medicală de urgență sau asistența medicală necesară pe teritoriul altui stat membru al UE din contul instituției de asigurări din țara de origine a pacientului.
Foto simbol