În perioada 20-21 octombrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) organizează în incinta Institutului Muncii seminarul de instruire cu genericul „Strategii de comunicare în procesul de recrutare și organizare a activității sindicale” a formabililor din cadrul proiectului educațional “Școala sindicală din Moldova”.

Formatorul seminarului, Christian Pellini, secretar pentru educație al organizației regionale a Confederației Naţionale a Sindicatelor din Austria (ÖGB), Vorarlberg, din Austria, va aborda cu sindicaliștii din Republica Moldova, circa 20 de reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, următoarele subiecte: aspecte psihologice ale relațiilor interpersonale în cadrul mediului sindical, importanța comunicării în recrutarea membrilor de sindicat, strategii și forme de organizare a activității sindicale.

În deschiderea activității, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, a subliniat că această activitate reprezintă o bună oportunitate pentru sindicaliștii din Republica Moldova de a efectua schimb de experiență și a prelua practici de recrutare și organizare a activității sindicale, bazate pe principii și modele aplicate la nivelul Uniunii Europene. De asemenea, sindicalista a mulțumit ÖGB pentru susținerea pe care o acordă CNSM pe parcursul a mai multor ani în ceea ce privește pregătirea și instruirea activului sindical, atât prin intermediul proiectului “Școala sindicală din Moldova” cât și a altor proiecte educaționale.

Christian Pellini, secretar pentru educație al organizației regionale a ÖGB, Vorarlberg, a precizat că în cadrul acestuia seminar va aborda cu sindicaliștii din Republica Moldova constrângerile cu care se confruntă în procesul de recrutare sindicală, probleme legate de respectarea drepturilor salariaților, membri de sindicat, aspecte legate de informarea membrilor de sindicat, practici austriece în ceea ce privește desfășurarea activității organizațiilor sindicale la nivel de unitate.

Amintim că proiectul “Școala sindicală din Moldova” a fost lansat în anul 2012 de CNSM în cooperare cu ÖGB și Agenția pentru Dezvoltare Austriacă după modelul austriac al școlii sindicale. Proiectul “Școala sindicală din Moldova” a ajuns anul acesta la ediția a 9-a și a contribuit de-a lungul anilor la pregătirea a circa 150 de lideri și activiști sindicali.

Mai multe fotografii de la acest seminar pot fi accesate pe pagina de Facebook a CNSM.