Informarea continuă și sporirea nivelului de cunoștințe în domeniul securității și sănătății în muncă (SSM) a salariaților la locul de muncă, este unul din obiectivele Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova (FSCRE). În acest sens, recent circa 40 de salariați, membri de sindicat, de la filiala „Leova – Gaz” a SRL „Cimișlia – Gaz”, au fost instruiți în cadrul seminarului cu genericul „Respectarea cerințelor de securitate la locul de muncă. Prevenirea accidentelor de muncă”.

Activitatea a fost organizată de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice din Republica Moldova și Comitetul sindical din cadrul SRL „Cimișlia – Gaz”, în conformitate cu planul activităților educaționale pentru semestrul II al anului 2023 al centrului sindical național-ramural.

Potrivit președintei FSCRE, Margareta Strestian, securitatea și sănătatea în muncă este un pilon de bază în activitatea tuturor organizațiilor membre ale FSCRE, care presupune un înalt grad de responsabilitate a personalului implicat la prevenirea factorilor de risc și de accidentare la locul de muncă.

Sindicalista a punctat principalele realizări referitor la protecția salariaților, membri de sindicat, în conformitate cu prevederile legislației muncii și Convenției Colective (nivel ramural) pentru anii 2022-2026, inclusiv provocările cu care se confruntă actualmente ramura.

Totodată, cu un mesaj de salut în cadrul activității au fost prezente președinta organizației sindicale primare din cadrul SRL „Cimișlia – Gaz”, Mariana Bojinov și Natalia Stoian, inginer șef al unității economice.

Vasile Siloci, inspector principal de muncă și Vladimir Gorban, inspector superior, din cadrul Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, au pus în discuție cele mai importante aspecte privind SSM.

Astfel, participanții la seminar au aflat despre noile reglementări și cerințe minime în domeniul SSM; obligațiile angajatorului, obligațiile și drepturile lucrătorilor; constatarea stării de pericol grav și imediat de accidentare și aplicarea măsurilor de securitate ce se impun; acordarea primului ajutor medical; utilizarea mijloacelor de protecție individuale și colective; răspunderea pentru încălcarea actelor normative de SSM; cerințe minime de SSM pentru lucrul la monitor.

Formatorii au demonstrat și explicat tehnici și metode de bază cu privire la acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare la locul de muncă, iar sindicaliștii au apreciat organizarea seminarului, actualitatea temelor expuse și a suportului metodic acordat.