În contextul Săptămânii Naționale a Tineretului, Zilei naționale a tineretului și Zilei internaționale a studentului, la data de 14 noiembrie curent, un grup de tineri din cadrul instituțiilor de cultură și a instituțiilor de învățământ din ramura culturii au participat la un seminar de instruire cu genericul „Implicat în sindicate – activ în societate”, organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC), în cooperare cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) și Institutul Muncii.

Agenda activității a inclus mai multe module cu subiecte de interes pentru tinerii din ramura culturii, dintre care: prevederi legale cu privire la condițiile de repartizare și acordare a indemnizațiilor unice absolvenților instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic de profil la încadrarea în câmpul muncii în instituțiile de cultură; Drepturile tinerilor. Contractul individual de muncă. Exercitarea dreptului la muncă. Îmbinarea studiilor cu munca; Drepturile tinerilor prin prisma Convenției colective (nivel de ramură) pentru anii 2021-2025.

Mesaje de salut au fost prezentate de Nicolae Garaz, președinte FSLC, Lilia Franț, vicepreședinta CNSM, Nadejda Andronic, vicepreședinta FSLC. Vorbitorii s-au referit la importanța susținerii tinerilor specialiști din ramura culturii și la demersurile FSLC și CNSM în acest sens.

Împreună cu reprezentantul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Andrei Chistol, secretar de stat, cei prezenți au discutat despre subiectul implementării mecanismului de repartizare și acordare a indemnizațiilor unice absolvenților instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic de profil la angajarea în instituțiile de cultură din țară.

Tinerii au fost informați despre faptul că în viitorul apropiat vor fi organizate ședințe tematice cu reprezentanții autorităților publice locale și instituțiilor de învățământ pentru a asigura o coordonare mai eficientă a mecanismului de încadrare și repartizare a tinerilor specialiști în instituțiile de cultură din țară.

Este de menționat că, în acest an Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul cu privire la modul de calcul, repartizare, utilizare și evidentă a transferurilor cu destinație specială pentru susținerea tinerilor absolvenți din domeniul culturii, prin care tinerii absolvenți (bibliotecari, muzeografi sau artiști) vor beneficia de o indemnizație unică de 90 și 120 mii de lei.