În cadrul celei de-a 14-a ședințe a Reuniunii Platformei Societății Civile UE-Moldova, care a avut loc la data de 15 noiembrie 2024 la Bruxelles, Belgia, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a venit cu un șir de propuneri importante care au fost incluse în Declarația finală a Reuniunii. Precizăm că la această activitate Confederația a fost reprezentată de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte CNSM.
Astfel, CNSM solicită urgentarea adoptării unei hotărâri de Guvern privind stabilirea etapelor de reexaminare a salariului minim în perioada anilor 2025-2027 în vederea asigurării salariului minim până la valoarea de 50% din salariul mediu pe țară, în conformitate cu prevederile Cartei Europene Sociale (revizuite) și Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.
De asemenea, CNSM condamnă ingerința din partea angajatorilor și administrației publice în activitatea sindicatelor și insistă asupra urgentării adoptării unui proiect de lege privind modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova nr. 218/2008 în vederea stabilirii răspunderii pentru astfel de cazuri.
Totodată, Confederația reiterează necesitatea elaborării, cu participarea partenerilor sociali, a unui plan de acțiuni în vederea implementării prevederilor Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană în partea ce ține de acoperirea a 80% din lucrători cu contracte colective de muncă.
CNSM cheamă la perfecționarea cadrului legal în domeniul parteneriatului social în vederea reglementării sistemului bipartit de dialog social la nivel național; cheamă toate părțile interesate să susțină crearea Consiliului Economic și Social în Republica Moldova; accentuează necesitatea continuării perfecționării cadrului legal în domeniul salarizării în sectorul public și sectorul real al economiei; solicită asigurarea respectării prevederilor contractelor colective de muncă și a convențiilor colective, în cazul realizării controalelor de către instituțiile abilitate ale statului.
Alte propuneri ale CNSM la Declarația finală a celei de-a 14-a Reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova includ: asigurarea activității continue a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective și consolidarea parteneriatului social în sfera muncii la toate nivelurile; urgentarea implementării Registrului electronic al salariaților în toate unitățile economice din Republica Moldova; CNSM insistă asupra elaborării și adoptării cât mai urgente a actelor normative necesare pentru implementarea prevederilor Convenției OIM nr. 161 ”Privind serviciile de sănătate ocupațională”.
Menționăm că, evenimentul dat a reunit actori-cheie pentru a discuta despre progresul Republicii Moldova în implementarea Acordului de Asociere și a recomandărilor Comisiei Europene privind aderarea la Uniunea Europeană. Un alt punct central al agendei a fost abordarea evoluțiilor din cadrul grupurilor de lucru, cu un accent deosebit pe Clusterul „Fundamentals”, considerat un pilon esențial în procesul de pregătire a Republicii Moldova pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Reamintim că Platforma Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova a fost creată în baza articolului 442 a Acordului de Asociere și este formată din reprezentanți ai societății civile din UE, inclusiv membri ai Comitetului Economic și Social European și din reprezentanți ai societății civile din Republica Moldova și constituie un forum pentru întâlnire și schimb de opinii referitor la subiecte ce țin de implementarea Acordului de Asociere, provocările de dezvoltare ale Republicii Moldova.
Declarația finală a celei de-a 14 Reuniuni a Platformei Societății Civile UE-Moldova, care reflectă prioritățile și poziția societății civile cu privire la parcursul european al Republicii Moldova, va fi disponibilă în scurt pe https://www.euromonitor.md/.