Astăzi, 6 septembrie, la Institutul Muncii s-a desfășurat sesiunea de evaluare a activităților și rezultatelor obținute în cadrul Școlii Sindicale din Moldova, ediția X. La eveniment a participat conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), președinți și reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale. Cursanții și-au prezentat proiectele și au primit certificate de absolvire.
Pe parcursul acestui an, în cadrul a 4 sesiuni de instruire, cei 32 cursanți, reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale (CSNR), au fost instruiți de un grup de formatori sindicali în domenii precum: protecția juridică și social–economică a salariaților, parteneriat social, securitatea socială, gestionarea unei organizații sindicale de succes, rolul sindicatelor în procesul de aderare la UE, securitatea și sănătatea în muncă, rolul și activitatea structurile de tineret și de femei în sindicat, promovarea imaginii sindicatelor, liderism sindical.
În cadrul evenimentului, Igor Zubcu, președintele CNSM, a felicitat cursanții pentru rezultatele obținute și a mulțumit mentorilor pentru implicare și suportul acordat în procesul de instruire. Președintele CNSM a subliniat că obiectivul principal al acestui proiect important pentru mișcarea sindicală este formarea și dezvoltarea profesională a competențelor funcționale, sociale și profesionale ale militanților sindicali, care vor avea ca efect consolidarea organizațiilor sindicale primare în scopul apărării și promovării drepturilor salariaților și formării unei noi generații de lideri sindicali, conform standardelor europene în domeniul formării sindicale.
Proiectele elaborate de către cursanții ediției X a Școlii Sindicale din Moldova, prezentate astăzi, au cuprins tematici și domenii precum: recrutarea membrilor de sindicat, implementarea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, crearea facilităților copiilor angajaților la locul de muncă, eficientizarea activității organizației sindicale primare, promovarea egalității de gen și combaterea discriminării, activități de promovare și informare ș.a.
Programul educațional al Școlii Sindicale din Moldova a fost elaborat de către experți din cadrul CNSM și Institutul Muncii, precum și alți experți. Acesta include module cu un conținut tematic axat pe principalele preocupări și domenii de interes ale mișcării sindicale autohtone. În procesul de instruire au fost antrenați formatori sindicali, experți externi pe domenii, modul de formare a cunoștințelor fiind interactiv, axat pe dezvoltarea capacităților creative și organizatorice ale membrilor de sindicat.
Tot astăzi, 6 septembrie, la Institutul Muncii a fost organizată o întâlnire cu absolvenții edițiilor anterioare ale Școlii, în cadrul unei reuniuni de evaluare a proiectului educațional Școala Sindicală din Moldova. Participanții au făcut un schimb de opinii despre experiența acumulată în cadrul Școlii, impactul acesteia asupra evoluției profesionale a absolvențelor, și au pus în discuție diverse idei și propuneri de îmbunătățire a procesului de formare a cursanților în cadrul Școlii Sindicale din Moldova.
Din 2012 până în prezent Școala Sindicală din Moldova are 172 absolvenți, reprezentanți ai 21 CSNR. Este necesar de menționat că absolvenții Școlii Sindicale din Moldova au pregătit peste 100 de proiecte individuale sau de grup care au fost implementate în cadrul unităților economice sau a Federațiilor sindicale, acestea fiind axate pe soluționarea problemelor stringente cu care se confruntă salariații, membri de sindicat.
Amintim că, Școala Sindicală din Moldova este un proiect educațional al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, implementat în comun cu Institutul Muncii, care are menirea de a dezvolta abilitățile și cunoștințele liderilor și membrilor de sindicat activi. CNSM a început implementarea Școlii Sindicale din Moldova în anul 2012. Formatul inițial al Școlii a fost preluat de la sindicaliștii din Austria, fiind adaptat la realitățile și necesitățile membrilor de sindicat din Republica Moldova.