Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a participat luni, 9 septembrie, la masa rotundă dedicată discuțiilor privind oportunitatea creării Comitetului Economic și Social (CES) în Republica Moldova, unde a fost prezentată nota de poziție a CNSM cu privire la acest subiect.
În mesajul adresat participanților la masa rotundă, Igor Zubcu, președinte CNSM, a accentuat că crearea Comitetului Economic și Social în Republica Moldova va contribui la consolidarea dialogului social, impulsionarea interacțiunii dintre partenerii sociali și reprezentanții societății civile pentru a soluționa problemele cu care se confruntă societatea. Președintele CNSM s-a arătat convins că, crearea acestui Comitet va aduce plus-valoare procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, va fortifica democrația și rolul societății civile.
În nota de poziție a CNSM, elaborată și prezentată de Sergiu Iurcu, consilier superior în cadrul departamentului protecție social-economica al CNSM, au fost menționate provocările în ceea ce privește dialogul dintre autorități și societatea civilă, cum funcționează și care sunt atribuțiile Comitetului Economic și Social în UE, situația actuală în ceea ce privește dezvoltarea dialogului cu societatea civilă din perspectiva aderării Republicii Moldova la UE.
„Este important să se instituie un cadru instituțional permanent și robust care facilitează dialogul și colaborarea dintre societatea civilă și autoritățile publice, indiferent de schimbările politice, reforme instituționale sau schimbări ale funcționarilor publici. Acest cadru ar trebui să fie susținut de persoane calificate și dedicate pentru relația cu organizațiile societății civile, asigurându-se o coordonare mai eficientă și o abordare mai comprehensivă a nevoilor diverse ale organizațiilor societății civile”, se arată în nota de poziție a CNSM.
Sindicaliștii au menționat mai multe etape care trebuie să fie parcurse pentru crearea Comitetului Economic și Social, care să funcționeze după modelul Comitetului Economic și Social European: elaborarea unui concept despre rolul și atribuțiile CES; elaborarea și promovarea cadrului legal național ce ar reglementa activitatea acestei structuri; instituirea organizației, prin angajarea personalului specializat, inclusiv realizarea procedurii de delegarea membrilor părților societății civile (lucrători, angajatori, reprezentanți ai OSC reprezentative); reglementarea procedurilor interne și relații cu alte instituții ale CES.
Nota de poziție a CNSM cu privire la oportunitatea creării Comitetului Economic și Social în Republica Moldova poate fi accesată aici.
Potrivit organizatorilor, acest eveniment a avut drept scop punerea în discuție a oportunității instituirii Comitetului Economic și Social în Republica Moldova, impactul potențial asupra asigurării unei democrații autentice și participative în contextul integrării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Evenimentul a reunit autoritățile publice de nivel înalt, factori de decizie, comunitatea donatorilor, organizații ale societății civile, lideri de opinie și mass-media.
De asemenea, la activitate au participat Dumitru Fornea, secretar general al Confederației Naționale Sindicale Meridian, din România, co-președinte, Platforma Societății Civile Uniunea Europeană – Republica Moldova din partea UE, membru al Comitetului Economic și Social European, iar online a participat la discuții Simion Bogdan, președinte, Consiliul Economic și Social din România, care au comunicat despre experiența României privind crearea și funcționarea Consiliului Economic Social.
Precizăm că, la nivel de UE funcționează Comitetul Economic și Social European (CESE) – organism consultativ al UE, care contribuie la consolidarea legitimității democratice și a eficacității Uniunii Europene, oferind organizațiilor societății civile din statele membre posibilitatea să își exprime punctele de vedere la nivel european și să contribuie la o mai bună adaptare a politicilor și legislației europene la realitățile economice, sociale și civice.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Societatea Civilă pentru Integrarea Europeană”, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Fundația „Friedrich Ebert”, care este implementat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Fundația „Friedrich Ebert”.
Înregistrarea video de la masa rotundă poate fi accesată aici.