Tradițional, în șirul activităților desfășurate de către reprezentantul CNSM în teritoriu, Vera Platon, împreună cu președinții sindicatelor de ramură din raionul Rezina, se înscrie și o masa rotundă, care se desfășoară în preajma Zilei Internaționale a Femeii – 8 Martie. Anul curent n-a fost excepție și, pe 5 martie, în Sala mică a Palatului raional de Cultură „Nicolae Lupov” din Rezina, a fost organizată masa rotundă cu genericul „Protecția social-economică a femeilor sindicaliste și promovarea modului sănătos de viață”, evenimentul fiind organizat cu susținerea CNSM.

Potrivit informațiilor prezentate de către Aculina Popa, președinta Consiliului Raional Rezina al Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură din Republica Moldova, în debutul activității, cele 67 de femei participante, reprezentante ale 14 centre sindicale național-ramurale, au fost salutate de către vicepreședintele raionului Rezina, Valentin Rotari. În alocuțiunea rostită, Rotari a menționat și apreciat rolul femeii în activitatea social-economică a raionului și cea sindicală, felicitând femeile cu prilejul apropiatei sărbători și dorindu-le sănătate, bucurii, rezultate notorii în activitatea zilnică, inclusiv cea de apărare a drepturilor salariaților.

Vera Platon, reprezentanta CNSM în raionul Rezina, a venit în fața asistenței cu o amplă prezentare a impactului activității CNSM în anul 2023. De menționat că succesele, înregistrate prin implicarea Confederației, sunt multe și în domenii diferite, printre care amintim: desfășurarea campaniei „Organizația primară – energia mișcării sindicale”, obiectivul major al căreia rezidă în fortificarea imaginii sindicatelor și sporirea rolului organizațiilor sindicale primare; creșterea, de la 1 ianuarie 2024, a cuantumului salariului minim pe țară până la 5000 de lei; majorarea, de la începutul anului curent, a valorilor de referință pentru calcularea salariilor angajaților din sectorul bugetar; majorarea, din 1 octombrie 2023, cu 15%, a salariilor angajaților din instituțiile medico-sanitare publice; acordarea indemnizațiilor unice tinerilor absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic de profil, care, în primul an după absolvire, se angajează în domeniu; scutirea sindicatelor de taxa de înregistrare de stat (1149 de lei).

Masa rotundă a continuat cu o intervenție din partea inspectorului principal al Inspectoratului de Stat al Muncii, Orhei, Liliana Gherman, care a vorbit despre modificarea legislației muncii în domeniul angajării, inclusiv a zilierilor.

Cu interes a fost ascultată și Tatiana Batistî, șeful subdiviziunii Teritoriale CTAS Rezina, care și-a axat discursul pe două aspecte – ultimele modificări la Legea pensionării și campania de informare „Indemnizații fără barieră”.

Ana Negură, șefa secției Ocuparea Forței de Muncă Rezina, a vorbit despre modificări legislative în domeniu – este vorba despre Legea „Cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj”, amintind și despre impactul Parteneriatului Local de Ocupare a forței de muncă din raionul Rezina.

În cadrul mesei rotunde, organizatorii au avut grijă să atragă atenția și asupra unui alt aspect, foarte important pentru femei – cel al sănătății. La acest capitol, Aliona Vozian, medic-ginecolog la Centrul Medicilor de Familie Rezina, a vorbit despre profilaxia cancerului de col uterin, oferind informație amplă referitoare la metodele contemporane de profilaxie a maladiei și importanța adresării la timp medicului.

Pe final, participantele la masa rotundă „Protecția social-economică a femeilor sindicaliste și promovarea modului sănătos de viață” au aflat și informații cu privire la violența domestică. Despre starea de fapt, legislație și acțiuni în cazul violenței domestice a vorbit Ludmila Grițco, specialistă de la Inspectoratul de Poliție Rezina.

A urmat o sesiune de întrebări-răspunsuri, subiectele din agenda mesei rotunde au fost foarte importante pentru viața și activitatea femeilor participante, generând și momente, la care au dorit să afle mai multe detalii. Masa rotundă a culminat cu alese cuvinte de felicitare, adresate femeilor care au participat la masa rotundă.