Liderii organizațiilor sindicale primare (OSP) din UTA Găgăuzia (circa 50 de sindicaliști) au obținut informații utile despre managementul activității OSP, rolul liderului sindical în procesul de consultări și negocieri colective la nivel de unitate și ramură, inclusiv baza legislativă a OSP, în cadrul unui nou seminar regional organizat de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) joi, 15 iunie, la Comrat, parte a campaniei naționale „Organizația primară–energia mișcării sindicale”.

Sindicaliștii au aflat de la Lilia Franța, vicepreședinta CNSM, detalii despre realizările și obiectivele Confederației, prioritățile trasate la Congresul IV al CNSM cu privire la proclamarea de către CNSM a anului 2023 drept anul organizațiilor sindicale primare și desfășurarea în 2023 a campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” rolul căreia este de a fortifica organizațiile sindicale primare la nivel național.

În cadrul discuțiilor cu Eugeniu Covrig, șef al departamentului juridic al CNSM, și Sergiu Iurcu, consilier superior în departamentul protecție social-economică al CNSM, unde au fost abordate chestiuni legate de prevederile legislației cu privire la activitatea activității organizațiilor sindicale primare și protecția social-economică a membrilor de sindicat, sindicaliștii din UTA Găgăuzia au adresat numeroase întrebări și au primit răspunsuri legate de problemele cu care se confruntă.

De asemenea, participanții la seminar au primit „Ghidul liderului de sindicat” elaborat de specialiștii Confederației, menit să contribuie la perfecționarea continuă și creșterea nivelului de profesionalism al liderilor sindicali. Ghidul respectiv poate fi descărcat de pe pagina web a CNSM aici.

Natalia Vornicova, reprezentanta CNSM în UTA Găgăuzia, a subliniat importanța campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” și a îndemnat liderii OSP să disemineze la rândul lor informațiile acumulate în colectivele de muncă, iar prevederile „Ghidului liderului de sindicat” să fie aplicate cu strictețe, astfel încât salariații să se bucure de cât mai multe beneficii în calitate de membri de sindicat.

Următoarele seminare regionale organizate de CNSM în cadrul campaniei „Organizația primară–energia mișcării sindicale” sunt planificate pentru luna octombrie a acestui an: 10 octombrie – la Leova, 17 octombrie – la Ștefan Vodă și 27 octombrie – la Fălești.

Campania se va încheia în luna noiembrie 2023 cu o Gală a organizațiilor sindicale primare, participante la concursul „Activitatea organizațiilor sindicale primare”.

Mai multe informații despre campania națională „Organizația primară–energia mișcării sindicale” le puteți accesa aici.

Pentru a vedea fotografii de la seminarul organizat de CNSM la Comrat, accesați pagina de Facebook a CNSM.