Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova, au organizat marți, 2 mai, evenimentul public de prezentare a conceptului de reformă a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) cu genericul „Reformarea ANOFM: O viziune nouă pentru o piață a muncii mai competitivă și inovatoare”. La eveniment a participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).
Potrivit organizatorilor, evenimentul a pus în discuție viziunea propusă de Guvern pentru consolidarea capacităților instituționale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, eficientizarea finanțării și digitalizarea serviciilor și a măsurilor de ocupare, precum și creșterea finanțării pentru politica de măsuri active până în anul 2026, luând în considerare și contextul statutului de candidat UE acordat țării noastre.
Evenimentul a reunit reprezentanți de nivel înalt din instituții publice, organizații internaționale, experți naționali, internaționali și din sectorul privat cu expertiză și interes în acest domeniu, care la rândul lor și-au arătat deschiderea privind contribuția la dezvoltarea competitivității pieței muncii din țara noastră, astfel încât să fie asigurat și un mediu mai atractiv pentru investitori și afaceri.
În intervenția sa în cadrul evenimentului, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a spus că reformarea ANOFM este o intenție ambițioasă a autorităților, susținută și apreciată de sindicate, menită să contribuie la consolidarea capacităților instituționale ale ANOFM în vederea realizării politicilor privind ocuparea forței de muncă. Vicepreședintele CNSM a subliniat că, potrivit datelor mai multor studii, situația de pe piața muncii este îngrijorătoare și sunt necesare mai multe eforturi în vederea pregătirii viitorilor specialiști, inclusiv implicarea mai multor structuri și instituții pentru a contribui la dezvoltarea pieței muncii, în corespundere cu cerințele actuale.
În cadrul evenimentului, a fost prezentat un sondaj reprezentativ privind percepția beneficiarilor față de activitatea ANOFM și conceptul de reformă al instituției, realizat la începutul anului 2023 de către „CBS-Research” și Expert-Grup, pe un eșantion de 708 beneficiari ai serviciilor ANOFM. Sondajul denotă că 38,7% din respondenți sunt fără un loc de muncă de peste doi ani, iar fiecare al 10-lea șomer nu are experiență de muncă. Totodată, fiecare al 3-lea respondent nu a făcut niciun efort de angajare (nu a contactat niciun angajator), iar fiecare al 4-lea s-a limitat la contactarea a 1-2 angajatori.
Referitor la activitatea ANOFM, nivelul de satisfacție față de informațiile livrate de instituție, precum și față de cursurile de formare profesională mijlocite de subdiviziunile acesteia, este preponderent pozitiv. Peste 1/3 din participanții la sondaj (35,5%) s-au declarat foarte satisfăcuți, iar alte 27,7% mai degrabă satisfăcuți.
Mai multe informații despre cum este văzută reforma Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și ce presupune aceasta, le puteți accesa aici.