IMG_6825

Președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Igor Zubcu, s-a întâlnit astăzi, 15 februarie, cu directorul general al Organizației Internaționale a Muncii (OIM), Gilbert F. Houngbo, aflată într-o vizită de lucru la Chișinău. Este pentru prima dată când un director general al Organizației Internaționale a Muncii vine la noi în țară și este prima sa vizită în regiune.

Director general al OIM a venit în Republica Moldova însoțit de o delegație formată din Heinz Koller, director regional pentru Europa și Asia Centrală, Markus Pilgrim, director pentru Europa Centrală și de Est, Raquel González, Secretar General al Grupului Lucrătorilor, cu participarea Alei Lipciu, coordonator național al OIM pentru Moldova.

Gilbert F. Houngbo, director general al OIM, s-a întâlnit cu membrii Comitetului Confederal al CNSM pentru a discuta despre activitatea mișcării sindicale din Republica Moldova și problemele cu care se confruntă la această etapă, marcată de multiple crize.

În cadrul întrevederii, directorul general al OIM a fost informat despre cum decurge procesul de dialog social la nivel național, ramural, teritorial, activitatea în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, rezultatele obținute în domeniul protecției drepturilor și intereselor salariaților, constrângerile și provocările de pe piața muncii.

Igor Zubcu, președinte al CNSM, și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul și aportul acordat de OIM de-a lungul anilor Republicii Moldova și mișcării sindicale în vederea dezvoltării dialogului social și desfășurării mai multor proiecte de anvergură, cu impact pe piața muncii, implementării Convențiilor OIM, expertiza acordată în domeniul legislației muncii, promovarea valorilor și drepturilor sindicaliste la nivel național, în conformitate cu standardele internaționale în domeniul muncii și aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

La rândul său, Gilbert F. Houngbo, director general al OIM, a menționat că a rămas profund impresionat de modul cum mișcarea sindicală din Republica Moldova, împreună cu întreaga societate, s-au implicat în gestionarea crizei refugiaților ucraineni, care au fugit din calea războiului.

De asemenea, directorul general al OIM a apreciat progresele înregistrate în Republica Moldova în domeniul dialogului social, proiectele comune care vizează promovarea ocupării forței de muncă, crearea de noi oportunități pe piața muncii din Republica Moldova, combaterea economiei informale, securitatea și sănătatea la locul de muncă, digitalizare și acces la servicii sociale, implementarea Programelor de Țară privind Munca Decentă. Oficialul a dat asigurări că OIM va susține în continuare eforturile partenerilor sociali de a îmbunătăți situația social-economică din țară, conform principiilor muncii decente, și va oferi suportul tehnic necesar.

În cadrul discuțiilor, directorul general al OIM a fost informat despre mai multe priorități ale CNSM pentru următoarea perioadă. Acestea vizează creșterea nivelului salariului minim pe țară, neadmiterea diminuării drepturilor salariaților, susținerea tinerilor specialiști, combaterea violenței de gen, consolidarea capacităților Inspectoratului de Stat al Muncii și a Casei Naționale de Asigurări Sociale, ratificarea și implementarea mai multor Convenții ale OIM,  participarea în cadrul grupurilor de lucru responsabile de procesele privind aderarea la Uniunea Europeană.

De asemenea, sindicaliștii au vorbit despre necesitatea implementării unui proiect care să vină în susținerea Noului contract social, adoptat la Congresul ITUC din 2022, susținerea eforturilor CNSM îndreptate spre consolidarea organizațiilor sindicale primare, dezvoltarea parteneriatului social la toate nivelurile, fortificarea Institutului Muncii în calitate de centru regional de formare pentru sindicate.

Gilbert F. Houngbo a fost ales director general al OIM în martie 2022, în cadrul Consiliului de conducere al OIM, reunit în cea de-a 344-a sesiune. Este cel de-al unsprezecelea director general al Organizației Internaționale a Muncii. Organizația Internațională a Muncii este o agenție specializată a Organizației Națiunilor Unite care se ocupă cu problemele legate de muncă la standarde internaționale de muncă. A fost înființată pe 11 aprilie 1919, iar sediul se află în Geneva, Elveția.